Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2018. 11:01:00
MA DA?!

Na temelju vašeg stila tipkanja, kompjuteri mogu pogoditi vaš spol

Svaki puta kada osoba tipka, kompjuter bilježi tisuće informacija o toj osobi.

Pametna neka tipkovnica...
Pametna neka tipkovnica... (Pixabay)

U svijetu tehnoloških čuda nije teško zamisliti postojanje tipkovnice koja prema načinu tipkanja može prepoznati spol osobe koja ju koristi - to je, naravno, namijenjeno u zaštitarske svrhe.  

Ne samo da računala mogu predvidjeti jeste li muško ili žensko, već to čine s 95.6% točnosti. Što zapravo uopće nije toliko čudno ako uzmemo u obzir da Facebook prepoznaje naše lice.

Tehnika u pitanju nazvana je dinamika tipkanja, a mjeri bihevioralne karakteristike, to jest, ono što radimo. 

Prilikom prepoznavanja lica, Facebook stvara predložak na temelju naših fotografija. Na sličan način, ovaj program prati naše tipkanje po tastaturi. Svaki puta kada osoba tipka, kompjuter bilježi tisuće informacija o toj osobi. Bilježe se stvari na koje nikada ne bismo pomislili: vrijeme koje prođe između pritiska dvije tipke, način na koji je tipka pritisnuta, koliko je grešaka počinjeno, koliku puta su pritisnute određene tipka ili obrisane cijele riječi.

Uz pomoć programa "ISqueezeU", istraživači su 10 mjeseci prikupljali podatke od 75 dobrovoljaca, a nakon toga doznali su da kompjuter može predvidjeti spol u 78% slučajeva. Najviše je u tome pomoglo vrijeme između pritiskanja znakova za "N" i "O", no ne može se objasniti zašto muškarci ili žene te dvije tipke pritišču tako različitom brzinom.

Ova vrsta tehnologije postoji od 2. svjetskog rata, kada je postalo očigledno da će operateri na telegrafima biti identificirani kao saveznici ili neprijatelji na temelju njihovog stila pošiljanja poruka u Morseovom kodu. 

Korištenje biometrije započelo je još 1970-tih, a odonda se proširilo na više od tipkovnice, pa se danas također prate ljudski glas, hod, potpis i način na koji koriste kompjuterski miš. 

Piše: Andrea Holi
21.02.2018. 11:01:00
http://metro-portal.hr/na-temelju-vaseg-stila-tipkanja-kompjuteri-mogu-pogoditi-vas-spol/110445/