Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2010. 21:04:00
ZAJEDNIŠTVO U KRISTU

Na susretu katoličke mladeži u Zadru preko 30,000 vjernika

Geslo susreta, koji se održava svake druge godine u drugoj županiji, je "Da vaša radost bude potpuna"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vladimir Ivanov/CROPIX)
Tridesetak tisuća mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Europe i svijeta okupilo se na nacionalnom susretu hrvatske katoličke mladeži u Zadru.

Geslo susreta, koji se održava svake druge godine u drugoj županiji, je "Da vaša radost bude potpuna". Uz mlade, u susretu koji je započeo euharistijskim slavljem na sportskom centru Višnjik, sudjelovao je apostolski nuncij u RH Mario Roberto Cassari i oko 400 svećenika.

Mlade je na početku pozdravio šibenski biskup Ante Ivas pozivajući ih da mole za još veću radost i ljubav u zajedništvu s Kristom. Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić pročitao je pismo što je sudionicima uputio papa Benedikt XVI. u kojemu poziva mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svih dijelova svijeta da žive u susretu s Isusom, da kroz njega prepoznaju put za budućnost.

Papa im je poručio da ih Crkva nikada ne osuđuje, da ih uvijek voli i da se zajedno s njima raduje i moli za njihov uspjeh i radost u životu. Pozvao je mlade da slijede Krista, posebno u duhovnim zvanjima u ovoj svećeničkoj godini. U propovijedi je novi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić pozvao mlade da svoja srca otvore Kristu kako bi njihova radost bila što veća.

"Svjedoci smo da brojni u društvu danas trpe, da Crkva zbog nekih pojedinaca ponekad nije vjerodostojna što se događa osobito u ovo naše vrijeme", kazao je.

Unatoč tome poručio je mladima da ne posustaju, "da Isus kojega oni slijede njihovu sumnju pretvara u jaku i čvrstu vjeru". Pozvao ih je da se ne odvoje od Isusa i da se ne boje neizvjesne budućnosti. Zaželio je da mladi donose plodove ljubavi, mira i tolerancije jedni prema drugima, ne gubeći nadu i povjerenje u Krista i njegov vinograd.

"Svjedoci smo da brojni u društvu danas trpe, da Crkva zbog nekih pojedinaca ponekad nije vjerodostojna što se događa osobito u ovo naše vrijeme", kazao je novi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Nadbiskup Puljić je podsjetio da je na današnji dan 1898. rođen zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac kojega je u listopadu 1998. papa Ivan Pavao II., veliki prijatelj hrvatskog naroda, proglasio blaženim. Stepinac je, dodao je mons. Puljić, uzor i zagovornik svim našim svećenicima.

Još jednom je ponovio mladima da se ne plaše napada na crkvu, da vjeruju euharistiji i da poštuju nedjelju koja je sidrište cijele crkve. Susret Hrvatske katoličke mladeži nastavlja se sutra u 90 župa Zadarske nadbiskupije. Susret su organizirali Zadarska nadbiskupija i Ured za pastoral mladih u suradnji s Uredom za pastoral mladih Hrvatske biskupske konferencije. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 21:04:00
http://metro-portal.hr/na-susretu-katolicke-mladezi-u-zadru-preko-30-000-vjernika/39569/