Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2012. 07:37:00
UKRAJINCI PRISTALI

Na suđenju Juliji Timošenko međunarodni promatrač?

Optužbe za loše postupanje prema Timošenko trenutačno narušavaju veze Kijeva i EU-a, nekoliko dana prije početka Eura 2012.

Fotografija vijesti

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz rekao je kako su ukrajinske vlasti pristale da na suđenju Juliji Timošenko nazoči međunarodni promatrač, prenosi Hina.

Schulz je dodao da je primio pismo ukrajinskog premijera Mikole Azarova u kojemu on prihvaća taj zahtjev, kao i mogućnost pojačanja medicinskog tima bivše premijerke koja se liječi u Harkivu.

Schulz je na tiskovnoj konferenciji s poljskim premijerom Donaldom Tuskom dodao da je počeo konzultacije radi izbora te osobe.

Optužbe za loše postupanje prema Timošenko trenutačno narušavaju veze Kijeva i EU-a, nekoliko dana prije početka Eura 2012. koji se treba održati od 8. lipnja do 1. srpnja i koji Ukrajina organizira zajedno s Poljskom.

Europska komisija je najavila da kani bojkotirati utakmice u Ukrajini, a i više europskih čelnika reklo je da razmišlja o tome.

Tusk je kazao kako se nada da će ovi ustupci ukrajinskih vlasti pridonijeti smirivanju duhova i spriječiti politički bojkot športskog događaja. "Nadam se da ćemo večeras (na summitu) dobiti potvrdu da će svi moji kolege prihvatiti Euro 2012."

"Suviše smo radili na tom političkom projektu da bismo ga danas pokvarili. Neću podupirati one koji žele podići zid između Ukrajine i Europe, bilo da je riječ o Ukrajincima, nekim Poljacima ili pak osobama iz nekih drugih zemalja", rekao je.

24.05.2012. 07:37:00
http://metro-portal.hr/na-sudjenju-juliji-timosenko-medjunarodni-promatrac/71298/