Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2010. 12:21:10
REZIME DIVLJAŠTVA

Na sud zbog nereda odvedeno 48 osoba, ostali pušteni

U moguću vezu sa subotnjim neredima dovodi se i požar tri automobila i motocikla

(PU Zagrebačka)

Tijekom, za vrijeme i nakon subotnje utakmice Dinamo Hajduk zagrebačka policija privela je 89 osoba od čega ih je 48 odvela sucu za prekršaje, dok su ostali pušteni.

U napadu huligana na policijske službenike jedan policajac je teško ozlijeđen a 18 lakše, dok su teško ozlijeđena dva navijača i 18 lakše, rekla je na konferenciji za novinare v.d. glasnogovornice zagrebačke policije Jelena Bikić.

Sredstva prisile policija je upotrijebila prema 17 osoba, a u šest odvojenih slučajeva prema masi navijača.

Policija je zabilježila i sedam oštećenih službenih vozila, jednu službenu kameru, po dva ZET-ova tramvaja i autobusa te dva osobna automobila građana.

U moguću vezu sa subotnjim neredima dovodi se i požar tri automobila i motocikla, koji je na Medveščaku i Maksimiru izazvala nepoznata osoba, zapalivši kantu za smeće i kontejner.

U policiji kažu da će svi huligani biti otkriveni. "Snimke analiziramo, možemo obećati svima koji su pravili nerede, posebno onima koji su napadali policajce da će biti identificirani i da ćemo im pokucati na vrata", kazala je Bikić.

Od 89 osoba koliko ih je privela policija, 65 je domaćih a 24 su gostujuća. U policiju su privedeni temeljem Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zbog narušavanja javnog reda i mira i u jednom slučaju zbog posjedovanja droge.

Razlozi privođenja bili su posjedovanje sredstava pogodnih za nanošenje ozljeda, posjedovanje transparenata kojima se potiče mržnja ili nasilje, bacanje predmeta u natjecateljski ili gledateljski prostor, pjevanje pjesama čiji sadržaj potiče mržnju ili nasilje, poticanje na tučnjavu, sudjelovanje u tučnjavi i napadima na službene osobe, uništavanje inventara i imovine, vrijeđanje policajaca.

Sedamnaest osoba privedeno je preventivno zbog vidljive opijenosti.

Huliganske ispade danas je osudio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je na tu temu za danas u 13,30 sati sazvao konferenciju za novinare. "Najoštrije osuđujem divljačko i kriminalno ponašanje 'navijača' za vrijeme i nakon utakmice", stoji u izjavi zagrebačkog gradonačelnika, koji je pozvao sve civilizirane navijače i cijelu javnost da kažu dosta sramoćenju sporta, uništavanju imovine te ugrožavanju i ranjavanju ljudi.(hina/metro-portal)

03.05.2010. 12:21:10
http://metro-portal.hr/na-sud-zbog-nereda-odvedeno-48-huligana/39173/