Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2012. 16:14:55
MANEVRI

Na slunjskom poligonu održana međunarodna vojna vježba

U vojnoj vježbi sudjelovalo je više od 700 vojnika iz Hrvatske, SAD-a, Albanije, BiH-a, Crne Gore i Slovenije

Fotografija vijesti

Na vojnom vježbalištu Eugen Kvaternik u Slunju danas je održana pokazna vježba s više od 700 sudionika u sklopu dvotjedne međunarodne vojne vježbe Immediate Response 12 (IR 12), javlja Hina.

Prema ocjenama ministra obrane RH Ante Kotromanovića, Marka Hertlinga, zapovjednika Zapovjedništva kopnenih snaga NATO-a za Europu te Drage Lovrića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, "vježba je pokazala visok stupanj interoperabilnosti, kompatibilnosti i integracije u savezničke strukture."

General pukovnik Hertling u svojoj je ocjeni vježbe kazao da se u odnosu na IR 11 - prošlogodišnju takvu vježbu, vidi daljnji zamjetan napredak što je razlog da se vojska SAD- a odlučila uručiti zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Dragutinu Repincu odličje za zasluge zbog podizanja kvalitete Hrvatske kopnene vojske i njezina utjecaja u NATO sustavu, zbog sudjelovanja u NATO mirovnim misijama i zbog podizanja interoperabilnosti, što je jedan od važnih ciljeva NATO snaga.

Zahvalivši na priznanju Repinc je rekao da su za odličje zaslužne cjelokupne Oružane snage RH i HKoV-a.

"Nadam se da ćemo u buduće i povećati suradnju na regionalnoj razini s ciljem da se interoperabilnost poboljša i poveća", kazao je Repinc.

Ministar Ante Kotromanović u izjavi za medije izrazio zadovoljstvo danas viđenim, te je najavio još mnogo sličnih vježbi u kojima Hrvatska vojska uči od američke, ali i američka od naše.

Također je izrazio namjeru da se u te vježbe ubuduće uključi znatno više vojnih snaga iz okruženja.

Scenarij vježbe bio je obrana izmišljene zemlje Atropije bogate naftom od napada zemlje Ariane, a koju su danas u toj namjeri spriječile združene kopnene snage SAD i RH, pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Protuzračne obrane, Bojne za specijalna djelovanja, Zapovjedništvo za potporu te po jedan vod oružanih snaga Albanije, BiH, Crne Gore i Slovenije.

U prošla dva tjedna kao promatrači sudjelovali su i predstavnici oružanih snaga Srbije i Makedonije.

Danas je vježbu promatralo i nekoliko načelnika glavnih stožera oružanih snaga članica A 5 Povelje iz Makedonije, Crne Gore, Albanije, te zamjenik načelnika OS BiH.

Prema ocjeni načelnika Glavnog stožera OS Lovrića, ova je vježba nama bitna radi treniranja procedura za mirovne operacije, a te bi se procedure primjenjivale i u obrani nacionalnog teritorija kad bi bio ugrožen. Istaknuo je kako su naši vojnici danas bili u prilici vježbati navođenje zrakoplova F 16 na borbene ciljeve, upotrebu vozila Patrie i druge visoke tehnologije te se pokazalo da su sposobni i za najveće zadaće i zajedničko djelovanje.

IR 12 je nastavak prošlogodišnje vježbe IR 11, koja se održavala u Slunju i u Simulacijskom središtu u Zagrebu.

Ovogodišnja vježba održava se samo u Slunju i traje od 22. svibnja do 11. lipnja.

06.06.2012. 16:14:55
http://metro-portal.hr/na-slunjskom-poligonu-odrzana-medjunarodna-vojna-vjezba/71710/