Metro-portal.hr

objavljeno 26.01.2022. 12:31:00
NAJAVE

Na rubu pameti u Teatru EXIT

Predstava je premijerno izvedena u travnju 2021. kao diplomski ispit iz Scenskog govora pod mentorstvom red. prof. art. Tomislava Rališa

Na rubu pameti
Na rubu pameti (Arhiva)

U četvrtak 27. i petak 28.1. u 19h u Studiju EXIT ne propustite pogledati monodramu Na rubu pameti u izvedbi Kristijana Petelina nastaloj prema klasiku Miroslava Krleže koji, iako objavljen 1938., i dalje nije ni najmanje izgubio na važnosti i aktualnosti. Predstava je premijerno izvedena u travnju 2021. kao diplomski ispit iz Scenskog govora pod mentorstvom red. prof. art. Tomislava Rališa, a od 19. studenog 2021. postaje dio repertoara Studija EXIT.

Radnja ove monodrame vrti se oko junaka romana kojemu Miroslav Krleža nije dao ime, već ga je odlučio oslovljavati „doktorom", kojemu se život počinje urušavati nakon što prvi put odluči izgovoriti ono što zaista misli te prilikom večere svog poslodavca nazove kriminalcem i moralno bolesnim čovjekom.

Ljudska je glupost mračna snaga pod nama, to je kaotična sila pratvari pod nama koju ljudi još nisu svladali, ali koju će nadvladati ipak, izvan svake sumnje, a u tome i leži značenje ljudskog napretka: stepen pojedinih civilizacija stoji u obratnom omjeru sa stepe-nom ljudske gluposti.

(...)

Glupost je sama u sebe zaljubljena i njeno je samoljublje bezgranično.

(...)

Glupost je sestra mraka, glupost bi htjela da dvonožca ponovo vrati svojim četveronožnim rođacima u prirodi, glupost ne da čovjeku da otputuje na zvijezde, kao što mu sila teže ne da da leti.

26.01.2022. 12:31:00
http://metro-portal.hr/na-rubu-pameti-u-teatru-exit/136192/