Metro-portal.hr

objavljeno 26.07.2021. 10:31:00
LFF

Na programu 19. LFF u konkurenciji za nagrade 23 filma

Na programu 19. Liburnia Film Festivala u Opatiji, od 23. do 27. kolovoza, u konkurenciji za nagrade su 23 filma, među kojima osam ima svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru

Liburnia Film Festival
Liburnia Film Festival (Arhiva)

Svjetsku premijeru imat će film "Tata" Lucije Bekavac, "Neke se stvari nisu dogodile, a mi ih svejedno pamtimo" Tamare Bilankov, "Sve kaj ti nikad ne budem rekla" Bele Bračko-Milošević i "Osijek - Kopenhagen, grad traži ubojicu" Ivana Faktora.

Uz filmove u konkurenciji za nagrade prikazat će se još 24 filma u pratećem programu, najavila je direktorica festivala Jelena Androić. Istaknula je da je unatoč pandemiji, odaziv autora na poziv za prijavom filmova na razini proteklih nekoliko godina. Prijavljeno je 80 filmova. "Hrvatski film pokazuje da je žilav i otporan. Teme kojima se autori bave nakon godine pandemije slične su kao i dosadašnjih godina, raznolike su, ali je primjetan trend sve više esejističkih filmova, poetskih dokumentaraca i hibridnih žanrova", navela je Androić.  

Prijavljeno je dosad najviše filmova iz Primorsko-goranske i Istarske županije, njih gotovo 20.

U pratećem programu su retrospektiva kratkih dokumentaraca Đure Gavrana, predstavit će se alternativna regionalna mreža Kinodok, Među edukativnim programima su tradicionalna filmska početnica, radionica "Prvi put snimam", ali i nova radionica grubog reza, odnosno rough cuta za dokumentarne filmove u toj fazi izrade.   

Novost ovogodišnjeg festivala je da nagrade za najbolji dizajn zvuka i najbolju fotografiju podupire AVC Zagreb, tvrtka s višedesetljetnim iskustvom na polju video i audio produkcije. 

O nagradama odlučuje peteročlani međunarodni žiri u kojem su Višnja Vukašinović, Branka Benčić, Vladimir Gojun, Marko Grba Singh i Szabolcs Szirony. Organizator festivala je Udruga Liburnia Film Festival, suorganizator je Restart a partner Festival Opatija. 


26.07.2021. 10:31:00
http://metro-portal.hr/na-programu-19-lff-u-konkurenciji-za-nagrade-23-filma/133341/