Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2009. 09:36:56
iz svemira

Na Mjesecu pronađeno najhladnije mjesto Sunčevog sustava

Na Mjesečevom južnom polu izmjereno je 238 stupnjeva Celzijusa ispod nule, što je samo 35 stupnjeva više od najniže moguće temperature

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Astronomi su pronašli dosad najhladnije mjesto u našem solarnom sustavu i vrlo je blizu Zemlje - na Mjesečevom južnom polu, javlja AP.

NASA-ina nova letjelica Lunar Recoinnaissance Orbiter počela je izrađivati prvu temperaturnu kartu Mjeseca. Pomoću nje je utvrđeno kako je Mjesečev južni pol hladniji od mnogo udaljenijeg Plutona.

Radi se o području unutar kratera koje je uvijek u sjeni i Sunce ga nikad ne obasja. Izmjerena temperatura iznosi 238 stupnjeva Celzijusa ispod nule, što je samo 35 stupnjeva više od najniže moguće temperature.

- Upravo ovdje u našem stražnjem dvorištu je najhladnija stvar koju smo vidjeli u stvarnim mjerenjima - rekao je David Paige, član NASA-inog tima.

Ovaj pronalazak je vrlo važan jer bi na tako hladnom području mogli biti zaleđeni kemijski spojevi poput vode ili nekih plinova koji bi mogli znanstvenicima poslužiti u istraživanju podrijetla našeg Sunčevog sustava.

18.09.2009. 09:36:56
http://metro-portal.hr/na-mjesecu-pronadjeno-najhladnije-mjesto-suncevog-sustava/22346/