Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2010. 09:30:35
27. PO REDU

Na Malom Lošinju se održava SP u podvodnom ribolovu

Na prvenstvu, koje traje do 19. lipnja i koje je odlična promocija hrvatskog turizma, sudjeluju 23 reprezentacije

Fotografija vijesti

Krovna svjetska organizacija sportskog podvodnog ribolova CMAS, odabrala je Mali Lošinj, jedno od najpoznatijih jadranskih turističkih odredišta, za domaćina Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu koje će se održati od 14. do 19. rujna 2010. Organizatori ovog renomiranog sportskog događaja, najvećeg u Hrvatskoj ove godine, su SRD Udica i SRD Škarpina, sponzori Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, a glavni sportski sponzor je Mares - tvrtka specijalizirana za proizvodnju i prodaju ronilačke opreme.

Mali Lošinj će tijekom Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu 2010. ugostiti čak 23 reprezentacije, brojne delegacije ribolovnih saveza, te obitelji, prijatelje i navijače 96 natjecatelja koji će svoje podvodne ribolovne vještine staviti na kušnju u predivnom lošinjskom akvatoriju. Pored izuzetne turističke promocije, pogotovo na sportskom planu, Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu 2010. neizmjerno je važno za Mali Lošinj i Hrvatsku zbog očuvanja jadranskog podmorja, njegovog životinjskog i biljnog svijeta, te podizanja ekološke svijesti i zaštite lošinjskog arhipelaga. 

SP u podvodnom ribolovu"Ne postoji bolja lokacija za održavanje Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu od lošinjskog akvatorija, čije prirodne ljepote i raznolik riblji svijet jednostavno ostavljaju bez daha. Vjerujem da će natjecatelji ostvariti sjajne rezultate, te da će 27. Svjetsko prvenstvo biti zapamćeno kao najbolje u povijesti", rekao je Milan Mužić, predsjednik SRD Udica.

Mali Lošinj ima dugogodišnju tradiciju podvodnog ribolova. Prva podvodna puška na Malom Lošinju se pojavila 1950. godine, a već 6 godina kasnije održano je Prvenstvo sjevernog Jadrana u podvodnom ribolovu u akvatoriju Lošinja, dok je 1957. godine Mali Lošinj skrenuo na sebe pažnju organizacijom I. Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu, te se već tada pozicionirao kao svjetski centar podvodnog ribolova. O dubokoj i neraskidivoj vezi Lošinjana i podvodnog ribolova svjedoči i spomenik podvodnom ribolovcu u centru Lošinja.

„Očekujem odlične rezultate na Svjetskom prvenstvu, kako svoje tako i od ostalih kolega iz reprezentacije. Uvjeren sam da će nam prednost domaćeg terena biti od velike koristi , te da ćemo Hrvatskoj osigurati i pokoju medalju. Ako sve bude u redu, zlato na ekipnom i pojedinačnom planu nije nedostižno", poručio je Daniel Gospić, hrvatski reprezentativac i europski prvak u podvodnom ribolovu.

Kako bi što više istakli važnost održavanja Svjetskog prvenstva na Malom Lošinju za očuvanje hrvatskog podmorja, njegovog životnjskog i biljnog svijeta, te podizanje ekološke svijesti kod hrvatskih građana i turista, organizatori su novinarima koji će pratiti natjecanje dodijelili plakete o usvajanju dva dupina iz lošinjskog akvatorija - Musha i Sonje, što su predstavnici sedme sile dočekali s oduševljenjem.

17.06.2010. 09:30:35
http://metro-portal.hr/na-malom-losinju-se-odrzava-sp-u-podvodnom-ribolovu/42782/