Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2010. 15:41:50
PRI KRAJU

Na kraju posjeta SAD-u Kosor se sastaje s Nancy Pelosi

Hrvatska premijerka posjetit će i Spomen muzej holokausta u Washingtonu i Nacionalno groblje Arlington

Jadranka Kosor SAD
Jadranka Kosor SAD (Boris Kovačev/Cropix)

Na završetku dvodnevnog službenog posjeta Sjedinjenim Državama, hrvatska premijerka Jadranka Kosor u srijedu će se sastati s predsjednicom Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, te posjetiti Spomen muzej holokausta u Washingtonu i Nacionalno groblje Arlington.

Premijerka Kosor će tijekom posjeta Spomen muzeju holokausta odati počast svim žrtvama, uključujući i žrtve koncentracijskog logora Jasenovac u NDH, koji je dio stalnog muzejskog postava. Tijekom posjeta muzeju, Kosor će se sastati s predstavnicima židovskih udruga. Na Nacionalnom groblju Arlington Kosor će položiti vijenac na Grobnicu neznanog vojnika.

Hrvatsku premijerku u utorak je u Bijeloj kući primio potpredsjednik SAD-a Joe Biden, koji je izrazio punu potporu dovršetku pregovora Hrvatske s Europskom unijom te pozdravio suradnju Hrvatske s Haškim sudom i nastavak borbe protiv korupcije i mjere gospodarskog oporavka.

Kosor se u utorak State Departmentu sastala sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom, a na Capitol Hillu sa senatorima Markom Begichem, Georgeom Voinovichem te sa senatoricom Jeanne Shaheen, predsjednicom Pododbora za europske poslove, Odbora za vanjsku politiku Senata.

Hrvatski kongresni klub, koji okuplja 45 američkih kongresnika iz Demokratske i Republikanske stranke, u utorak navečer je na Capitol Hillu priredio primanje u čast hrvatske premijerke, na kojem joj je senator Begich predao američku zastavu te izvadak iz zapisnika sjednice Senata na kojoj je održao govor prigodom posjeta premijerke Kosor.

"U povodu posjeta Washingtonu čestitam premijerki Kosor što je postala prva žena predsjednica vlade u Hrvatskoj. Odajem priznanje Hrvatskoj na promicanju istinske suradnje u jugoistočnoj Europi i unaprjeđivanju snažnih odnosa, stabilnosti i prosperiteta sa svojim susjedima", rekao je na prijemu senator Begich, demokrat s Aljaske hrvatskog podrijetla koji postaje sve snažniji zagovornik interesa Hrvatske u američkom Senatu.

On je naglasio snažnu potporu SAD-a hrvatskoj Vladi i premijerki Kosor u završnoj fazi pristupnih pregovora s EU-om i u ispunjavanju svih uvjeta za članstvo u Uniji.

Kosor se zahvalila članovima Hrvatskog kongresnog kluba na snažnoj potpori Hrvatskoj, te istakla važnu ulogu brojne hrvatske zajednice u SAD-u za čvrste, prijateljske i partnerske veze dviju zemalja. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 15:41:50
http://metro-portal.hr/na-kraju-posjeta-sad-u-kosor-se-sastaje-s-nancy-pelosi/40987/