Metro-portal.hr

objavljeno 10.12.2013. 19:05:00
DA ILI NE?

Na internetu naručeno, bespilotnom letjelicom dostavljeno

Tvrtke poput Amazona ili Njemačke pošte DHL žele koristiti bespilotne letjelice za dostavu paketa. Je li to samo marketinška "patka" ili realistična opcija za budućnost?

Dostava letećim poštarima?
Dostava letećim poštarima? (Arhiva)

Prvo je prošloga tjedna online-shop Amazon podigao prašinu najavom korištenja bespilotnih letjelica u dostavi paketa. Početkom ovoga tjedna je zatim Njemačka pošta doista i isprobala bespilotnu letjelicu u dostavi zračne pošte - "leteći poštar" je prenio jedan paketić preko Rajne i time položio interni test tvrtke. Konkretnih planova o eventualnom uvođenju bespilotnih letjelica u redovnoj dnevnoj dostavi Njemačka pošta, međutim, još nema - baš kao ni Amazon.

No, bi li ovakav način dostave, gospodarski gledano, uopće imao smisla? "U svakom slučaju je zanimljiv", smatra Herbert Kotzab, stručnjak za gospodarstvo i logistiku sa sveučilišta u Bremenu. Prema njegovom mišljenju, bespilotne letjelice za dostavu mogle bi prije svega rasteretiti cestovni promet u velikim gradovima: "Previše vozila dostave vozika se nekoordinirano, postojeći koncepti nisu optimalno iskorišteni."

Rješenje za zabačene krajeve

Ali bespilotne letjelice bi mogle biti moguća alternativa i za ruralna područja u kojima je dostava pojedinih pošiljki uobičajenim poštanskim vozilima gospodarski neisplativa. Tako se na primjer one koriste u Skandinaviji i Australiji, kako bi se osigurala dostava u zabačenim krajevima.

Jasnih pravnih smjernica o korištenju malih bespilotnih letjelica još nema. Tehnički bi se njima moglo upravljati preko GPS-a. Iz sigurnosnih razloga se trenutno, međutim, mogu koristiti samo dok su u vidokrugu pilota na zemlji i do određene visine. Osim toga, u Njemačkoj se bespilotne letjelice razlikuju prema načinu uporabe: privatni letovi podliježu manje strogim pravilima nego komercijalni. Prema riječima šefa Amazona Jeffa Bezosa, ni u SAD-u još nisu provedeni potrebni testovi niti je tamošnja agencija za kontrolu zračnog prometa FAA izdala potrebne dozvole.Općenito bi se njihovom upotrebom mogao smanjiti cestovni promet, objašnjava Kotzab, ali dodaje: "To će biti samo premještanje prometa - onda će zračni prostor vrvjeti od letjelica pa će nam tamo trebati nova prometna pravila."

A što kada nikoga nema doma?

Herbert Kotzab najveće probleme bespilotnih letjelica ne vidi u njihovoj gospodarskoj isplativosti, vjetru, kiši ili određenim zakonima - već u ljudima koji kupuju proizvode i naručuju njihovu dostavu: "Možete super lako naručivati robu preko interneta, ona se može odlično pripremiti u logističkim centrima i poslati naručitelju na pravu adresu. Ali ako on nije kod kuće, bespilotna letjelica ne može ništa dostaviti." Pitanje gdje se neki paket želi preuzeti je ključno i o njega su se spotakli već mnogi servisi online-dostave, tvrdi Kotzab.

Prema mišljenju tog stručnjaka za logistiku, upotreba bespilotnih letjelica puno bi više smisla imala na ograđenim područjima - na primjer zemljištima tvrtki koja se protežu na više četvornih kilometara. Tamo se na ovaj način može odvijati interni poštanski promet. Prema "letećim poštarima" u gradskim središtima je Kotzab, međutim, skeptičan. Oni su, doduše, alternativa dostavi pošiljaka koja bi helikopterima bila preskupa, ali pitanje koje se postavlja je, kaže on: "Je li bespilotna letjelica brža od tunela?" Jer i koncept korištenja tunela, odnosno sustava podzemne dostave preko podzemne željeznice mogući je scenarij za rasterećenje cestovnog prometa. Na kraju bi razmatranjem uporabe bespilotnih letjelica mogla oživjeti - stara cijevna pošta.

Piše: Christoph Hartmann/Dunja Dragojević/dw
10.12.2013. 19:05:00
http://metro-portal.hr/na-internetu-naruceno-bespilotnom-letjelicom-dostavljeno/82087/