Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2013. 09:37:00
HACKERI

Na Internetu bjesni cyber-rat

Internet pruža brojne mogućnosti, ali ima i svoje nedostatke. Jedan od njih je i široka mogućnost zlouporabe, i to ne samo od strane sitnih kriminalaca

Internet je zapravo opasno mjesto
Internet je zapravo opasno mjesto (Shutterstock)

Zrakoplovi se mogu srušiti, kemijska postrojenja mogu promijeniti svoj tok, a može se manipulirati i atomskim postrojenjima. Pokušaji terorista i obavještajnih službi da preciznim softverima kontroliraju računalne sustave u posljednje vrijeme su uzeli maha. " Dokumentirani su slučajevi u kojima su softverske pogreške i i hakeri u nuklearnim elektranama skoro uzrokovali nezgode", izvještava Sandro Gycken, stručnjak za računalnu sigurnost u odjelu matematike i informatike na Slobodnom sveučilištu u Berlinu.

Gaycken o temi "Cyber-ratovi i sigurnost" pored tvrtki savjetuje i mnoge međunarodne vladine institucije kao i njemačku vojsku. On upozorava da internet ne zloupotrebljavaju samo sitni kriminalci, nego da se može zloupotrijebiti i za političke interese.

Još je više pokušaja špijuniranja u gospodarstvu. Gaycken spominje projekt "Genije": "Cilj projekta je bio, instalirati 'stražnja vratašca' u IT- proizvode. Za to je izdvojeno 652 milijuna dolara". Time je moguć pristup desetcima tisuća kompjutera diljem svijeta. U međuvremenu je moguće s jednog kompjutora utjecati na drugi čak i ako među njima ne postoji nikakva veza."Na Bliskom istoku postoji bojazan da pojedine skupine žele uvući druge države u sukobe", kaže Gaycken, koji je to opisao u svojim mnogim znanstvenim publikacijama i svojoj knjizi "Cyber-rat". Saboteri šire internetom lažne informacije i to tako da se čini kako te informacije potječu od određene države, Samo u 2011. godini je zabilježena 231 takva operacija, kaže Gaycken.

No on priznaje da su mnoge od tih opisanih hakerskih akcija usmjerene isključivo prema ciljevima koji imaju dovoljne financijske i ljudske resurse za obranu, dakle većinom prema državama i tajnim službama. Međutim opasno je i tzv. sivo tržište hakera, koji službeno rade na području sigurnosti, ali ih je moguće pridobiti i za druge ciljeve. "Često čujemo priče o ljudima koji odjednom stoje pred vratima s torbom punom novaca. A tada ne kažu svi 'ne'",kaže stručnjak za kompjutere.Prema riječima Sandra Gayckena, softver koji je u općoj upotrebi ima ozbiljne nedostatke. "IT-sigurnost je nažalost jako loša, djelomično još u fazi razvijanja".Stalno kasnimo s razvojem umjesto da smo uvijek dva koraka ispred svih, smatra Gaycken.

Mogućnosti reagiranja

Njemačka ima mnogo kvalitetnih ljudi na fakultetima i u srednje velikim poduzećima, ističe Gayken: "Oni znaju što je loše i što treba poduzeti. Ali nemaju novca za to." Točno to je odlučujući faktor, smatra Gayken i zaključuje: "Moramo izdvojiti više novca nego do sada."Kako se obraniti od takvih napada? Sandro Gaycken ne polaže velike nade u to da se s postojećim sredstvima može stati na kraj počiniteljima na 'internetu bez granica'. U razgovoru za Deutsche Welle Gaycken ipak izražava i optimizam i kaže da postoji potrebno znanje.

Piše: Heimo Fischer/Nikolina Tomasović/DW
21.11.2013. 09:37:00
http://metro-portal.hr/na-internetu-bjesni-cyber-rat/81724/