Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2009. 11:24:47
mjere štednje

Na Havajima petkom nema škole

Zbog ekonomske krize vlasti na Havajima uvode drastične mjere na štetu obrazovanja

(Dreamstime)

Zbog štednje bi posljednjeg dana u tjednu na Havajima trebalo biti potpuno zatvoreno čak 256 škola koje pohađa oko 170 tisuća djece. Tome su se žestoko usprotivili roditelji jer ne znaju kamo s djecom.

Havajske vlasti brane se jer ovom akcijom pokušavaju štedjeti zbog trenutne ekonomske krize. Planiraju da će kraćenje školskog tjedna s pet na četiri dana trajati najmanje dvije godine. To za roditelje koji rade, naravno, predstavlja velik problem jer se boje djecu ostaviti same kod kuće.

Iz tog razloga havajski roditelji planiraju izići na ulice. Neki su ovaj potez vlasti već tužili sudu. Skraćivanje školskog tjedna ne sviđa se ni učiteljima koji će zbog toga dobivati manje plaće.

Po novome bi školska godina na Havajima trebala trajati 163 dana, dok u ostalim američkim državama u prosjeku traje 180 dana.

Paradoks je da američki predsjednik Barack Obama, koji je i sam pohađao školu na Havajima, neprestano poziva da djeca u školi provode više vremena.

''S jedne strane govore da žele obrazovati našu djecu, a s druge strane zatvaraju škole. Moja kći ne razumije zašto petkom ne može ići u školu'', požalila se jedna majka listu Honolulu Advertiser.

22.10.2009. 11:24:47
http://metro-portal.hr/na-havajima-petkom-nema-skole/24804/