Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2012. 19:10:00
OPASNOSTI

Na Facebooku preko 5 milijuna djece

Unatoč svemu, na Facebooku ima ogromna količina korisnika mlađih od 13 godina, koji tamo ne bi smjeli biti

Profile otvaraju i oni koji ne bi smjeli
Profile otvaraju i oni koji ne bi smjeli (Arhiva)

Facebook ima ružnu malu (javnu) tajnu. Proces prijave pokazuje da dijete može zaobići site-screening značajke s relativnom lakoćom.

Ali krenimo redom. Facebook je postigao određeni napredak u identificiranju mlađe djece u pokušaju otvaranja korisničkog računa. Unazad godinu dana spriječili su 800.000 otvaranja računa osobama ispod 13 godina kroz svoju zaštitu ugrađenu u proces prijave. Pohvalno. Ipak, testiranja su pokazala da stranica učinkovito blokira prijavukorisnika ispod 13 godina, ali samo na sat vremena od podnošenja zahtjeva. Nakon toga stranica prihvaća znak-up koristeći isto ime, e-mail, lozinku, dan i mjesec rođenja, ali navodeći drugu godinu rođenja. Znači, proces ima sigurnosnu rupu. Ako je djetetu poznata informacija o "čekanju" ne sumnjam da neće to iskoristiti.

Na drugoj strani postoji veliki broj djece korisnika Facebooka koji su otvorili svoj račun lažući o godini rođenja. Larry Magid, član Facebookovog savjetodavnog odbora za sigurnost je rekao  da su proučavali problem lažnog unosa godine rođenja i nisu našli način da provjere istinitost podataka. Jedino rješenje je dozvoliti Facebooku pristup evidencijskim bazama osobnih podataka ili školskim evidencijama.

Djeca koja nisu dovoljno informirana kako izbjeći sve zamke u sustavu ili ne žele lagati, često otvaraju Facebook račun uz roditeljsku pomoć. Prema studiji iz 2011, provedenoj od strane Microsoft Researcha, 55 % roditelja 12-godišnjaka je izjavilo da njihovo dijete ima otvoren Facebook račun i njih 76 % su sami pomogli djetetu otvoriti isti.

Upravo zbog navedenog pristupa mnoga izvješća stručnjaka naglašavaju koliko je teško striktno provoditi dobne restrikcije na internetu, pogotovo kada roditelji žele da njihova djeca imaju pristup određenim online sadržajima i uslugama.

Više pročitajte na racunalo.com.

23.09.2012. 19:10:00
http://metro-portal.hr/na-facebooku-preko-5-milijuna-djece/74029/