Metro-portal.hr

objavljeno 25.08.2008. 17:09:18
kako protiv krize

Na Brijunima Međunarodni znanstveni skup o vodiku

O potencijalnom gorivu budućnosti raspravljat će 60 znanstvenika međukojima su i nobelovci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Na Brijunima je danas počela petodnevna međunarodna znanstvena konferencija o vodiku, u sklopu znanstvenog programa NATO-a, koju organizira dr. Slobodan Danko Bosanac iz zagrebačkog Instituta "Ruđer Bošković".

Skup se održava uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH te Europskog ureda za svemirska istraživanja i razvoj NATO-a.

Tema međunarodne znanstvene konferencije je vodik, kao najrasprostranjeniji i najjednostavniji element u vidljivom svemiru, te kao neiscrpni izvor energije.

Sudionici raspravljaju o nastanku i sastavnim dijelovima vodika - protonu, neutronu i elektronu, te o njegovoj ulozi u kemiji "molekulnih oblaka".

Posebna pozornost posvećena je mogućoj velikoj ulozi vodika u rješavanju moguće energijske krize u budućnosti.

Skup je okupio 60 znanstvenika iz zemlje i svijeta, a među njima su nobelovci za kemiju, Britanac dr. Harold Kroto, i za fiziku, Nijemac dr. Teodor Haensch.

Danas je na dnevnom redu bila uloga vodika u svemiru i svemirskim procesima, a idućih dana znanstvenici će se baviti značenjem vodika u biološkom svijetu, a posebice dragocjenom ulogom vodika kao dugoročnog i ekološki najčišćeg izvora energije, u usporedbi s ekološkim onečišćivačima drvom, ugljenom i naftom, istaknuo je dr. Slobodan Bosanac.

"Uloga i korištenje vodika, dugoročno gledano, važno je za opstanak civilizacije, kojoj već sada prijeti duboka energetska kriza, koja će u budućnosti još više eskalirati," dodao je.

Vodeći svjetski znanstvenici, među kojima i nobelovci, od 1986. svake se druge godine okupljaju na skupu na Brijunima, baveći se znanstvenim temama koje zaokupljaju pozornost cijeloga svijeta i koje su znanstveni "putokaz" za budućnost. (HINA/METRO)

25.08.2008. 17:09:18
http://metro-portal.hr/na-brijunima-medjunarodni-znanstveni-skup-o-vodiku/11075/