Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2009. 12:17:05
NEZAPAMĆENA SVOTA

Na bailout britanskih banaka potrošeno 933 milijarde eura

Ministarstvo financija ovlašteno je koristiti novac poreznih obveznika za očuvanje štednih uloga, poručeno je iz ureda za reviziju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Britanska pomoć za spašavanje posrnulih banaka zbog globalne financijske krize dosegnula je ukupno 850 milijardi funta (933 milijarde eura), objavio je u petak nacionalni ured za reviziju (NAO).

Iznos paketa pomoći britanske vlade, uključujući kupovine dionice, jamstva, zajmove i sheme osiguranja za financijske institucije, dosegnuo je ukupno 850 milijardi funta, navodi se izvješću NAO-a.

Britanska vlada premijera Gordona Browna opravdano je utrošila "nezapamćenu" svotu na spašavanje banaka, koje su mahom počele posrtati nakon propasti američke investicijske banke Lehman Brothers u 2007., zaključili su britanski revizori.

"Teško je zamisliti razmjere posljedica za gospodarstvo i društvo da se dopustilo da značajne banke propadnu", kazao je čelnik NAO-a Amyas Morse.

"Ministarstvo financija ovlašteno je koristiti novac poreznih obveznika za očuvanje štednih uloga te stabilizaciju i obnovu povjerenja u financijski sustav. Veliko pitanje koje se nameće jest koliko će sve to u konačnici stajati porezne obveznike a trebat će vremena da na to dobijemo odgovor".

Britanija je poput ostalih zemalja utrošila milijarde funta na spašavanje vodećih banaka uključujući Royal Bank of Scotland (RBS) i Lloyds Banking Group (LBG) tijekom krize. Northern Rock je odmah nacionalizirana.

LBG je u 43-postotnom vlasništvu poreznih obveznika. U RBS-u, pogođenom kreditnom krizom i preuzimanjem nizozemskog diva ABN Amro, britanska vlada nakon posljednje mjere pomoći najvjerojatnije drži ukupni udio u visini 84 posto. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 12:17:05
http://metro-portal.hr/na-bailout-britanskih-banaka-potroseno-933-milijarde-eura/27858/