Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2011. 19:39:00
ZABRINJAVAJUĆE BROJKE

Na Arktiku se otopi 120.000 km2 leda svaki dan

U ljetnim mjesecima arktički ledeni omotač svakodnevno se smanji za površinu više nego dvostruko veću od površine Republike Hrvatske

Nacionalni centar za snijeg i led iz grada Bouldera u američkoj saveznoj državi Kolorado objavio je danas gotovo nevjerojatne podatke. U srpnju ove godine na Arktiku se svakodnevno topilo gotovo 120.000 četvornih kilometara leda, što je više nego duplo veća površina od one koju zauzima Hrvatska.

Ukoliko se ovaj trend nastavi, ovogodišnji će srpanj postati rekordan mjesec po količini otopljenog leda otkad su mjerenja počela 1979. godine.

Znanstvenici tvrde kako su topljenje i ponovo zaleđivanje prirodni procesi koji se u različitim intenzitetima događaju svake godine. Kada u jesen temperature na sjevernoj hemisferi počnu padati, led se počne širiti po oceanskim bespućima arktičkog i drugih mora.

Taj proces traje sve do proljeća, kada se led opet počinje topiti, ali količina leda koja se napravi zimi iz godine je u godinu sve manja. Znanstvenici su primijetili kako se led ove godine počeo topiti gotovo dva tjedna ranije nego što je to uobičajeno, što je dalo nagovijestiti da će i ukupna količina otopljenog leda ove godine biti veća od prosječne.

Meteorolozi za ostatak srpnja na tom području ipak predviđaju nešto hladnije temperature, što bi količinu leda koji se svakodnevno topi moglo dovesti bliže „normalnim" iznosima.

„Još je prerano da kažemo hoće li ovo biti novi rekord, ali svakako je zabrinjavajuće da iz godine u godinu na Arktiku ostaje sve manje leda" rekla je voditeljica centra Julliane Stroeve.

21.07.2011. 19:39:00
http://metro-portal.hr/na-arktiku-se-otopi-120-000-km2-leda-svaki-dan/61535/