Metro-portal.hr

objavljeno 26.03.2010. 21:31:00
ZA ŠKOLSKU 2010./2011.

MZOŠ: Učitelji i nastavnici izjasnili se o udžbenicima

Rezultati izjašnjavanja razvrstani su u četiri kategorije: osnovne škole, gimnazije, strukovne škole i atlasi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandro Lendler/CROPIX)
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) priopćilo je večeras da je završeno izjašnjavanje učitelja i nastavnika o ponuđenim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima za uporabu u nastavnom i odgojno-obrazovnom procesu za iduću školsku 2010./2011. godinu te da je podatke o tomu objavilo na svojim internetskim stranicama.

Navodi se da će, nakon završenog tzv. anketnog odabira, MZOŠ u roku od 30 dana objaviti javni poziv za uvrštavanje udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava u Katalog obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

Napominje se da se na javni poziv mogu javiti samo nakladnici, čiji su udžbenici i pripadajuća nastavna sredstva postigli granicu od deset posto, to jest za koje se u izjašnjavanju odlučilo najmanje deset posto učitelja, odnosno nastavnika, što se smatra prikladnim za uporabu u nastavnom i odgojno-obrazovnom procesu.

Rezultati izjašnjavanja razvrstani su u četiri kategorije: osnovne škole, gimnazije, strukovne škole i atlasi. Tako su, prema rezultatima izjašnjavanja, u osnovnim školama najveći broj udžbeničkih kompleta koji su prešli prag od deset imali nakladnici: Školska knjiga (221), Profil (157), Alfa (82), Alka script (28), Algoritam (21) i Sysprint (17) . U gimnazijama su pak najveći broj udžbeničkih kompleta koji su prešli prag od deset posto imali Školska knjiga (100), Profil (69), Algoritam (44), Alfa (26) i V.B.Z (13).

U strukovnim školama najveći broj udžbeničkih kompleta koji su prešli prag od deset posto imala je Školska knjiga (294), Profil (68), Neodidakta (60), Alka script (44) i Element (42) . Kad je pak riječ o atlasima prag od deset posto prešlo je osam atlasa Školske knjiga, sedam Profilovih, dva atlasa u nakladi Znanja te jedan nakladničke kuće Alfa. Granicu od deset posto nije prešlo 119 ponuđenih udžbeničkih kompleta. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 21:31:00
http://metro-portal.hr/mzos-ucitelji-i-nastavnici-izjasnili-se-o-udzbenicima/36476/