Metro-portal.hr

objavljeno 10.08.2011. 13:43:00
ŽIVOT ILI SMRT

Mužjaci crne udovice radije se pare sa sitim ženkama

Bolje debela koja me neće pojesti, nego mršava i gladna - pravilo koje vrijedi u svijetu crnih udovica.

Crna udovica
Crna udovica (Wikipedia)

Zapravo, s obzirom da je poznato da ženke crnih udovica pojedu svog partnera nakon seksualne igre, nije ni čudo da im je priroda omogućila ovo malo lukavstvo.

Znanstvenici su uspjeli utvrditi kako mužjaci namjerno tragaju za debljim primjercima ženki jer na taj način povećavaju mogućnost vlastitog opstanka.

Kod vrste Latrodectus hesperus, sjevernoameričke crne udovice, znanstvenici sa Sveučilišta u  Nebrasci otkrili su da mužjaci prate kemijski sastav mreže ženki koja im govori koliko su site ženke prije parenja. Osim što izbjegavaju to da ih pojedu odmah nakon parenja, mužjaci odabirom debljih primjeraka svoje vrste osiguravaju i veći broj jajašca koje treba oploditi.

Znanstvenici su proveli četiri eksperimenta kojim su dokazali svoje tvrdnje.

Prvo su stavili mužjake na prazne mreže dobro uhranjenih ženki. Mužjaci su krenuli s udvaranjem. Zatim su dodali uhranjene ženke, mužjaci su i dalje htjeli parenje.

U trećem eksperimentu, znanstvenici su stavili gladne ženke na mreže dobro uhranjenih ženki i obratno, ali mužjaci nisu pozitivno reagirali. Na kraju postavili su mužjake pred odabir mreže gladnih i mreže sitih ženki te gledali kako mužjaci redom odabiru mreže sitijih ženki. 

Bolje debele i sitr, nego mršave i gladne - barem u svijetu crnih udovica!

10.08.2011. 13:43:00
http://metro-portal.hr/muzjaci-crne-udovice-radije-se-pare-sa-sitim-zenkama/62138/