Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2021. 11:31:00
NAJAVE

Muzički biennale Zagreb ove godine slavi 60. rođendan

Muzički biennale Zagreb ove godine slavi 60. rođendan, a održat će se od travnja do rujna

Muzičko bienalle Zagreb
Muzičko bienalle Zagreb (Arhiva)

Muzički biennale Zagreb je od 1961. godine najaktivniji i najvažniji festival u Hrvatskoj u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. Svake neparne godine, Zagreb se na 10 dana transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Ove godine zbog pandemije koronavirusa organizatori su odlučili predstaviti nešto drugačiji oblik festivala.

Od travnja do rujna ove godine 31. muzički biennale Zagreb održat će se u četiri programska bloka - Furioso!, Shifting, le sacre de l été i Celebration! Detaljan program festivalskih blokova predstavit će umjetnička ravnateljica Muzičkog biennala Zagreb, Margareta Ferek Petrić, na online konferenciji za medije 15. ožujka ove godine.

"Muzički Biennale Zagreb će se u takozvanom continuumu održati u četiri festivalska bloka koji su raspoređeni između travnja i rujna ove godine. Vrlo raznolik program koji se obraća publici svih godišta i žanrova bit će održan na raznim gradskim lokacijama, kao i u online formatu. Dijeljenjem na blokove se nadamo omogućiti nesmetano i sigurno održavanje festivala unatoč mjerama usred pandemije i posljedicama potresa", rekla je umjetnička ravnateljica festivala, Margareta Ferek Petrić. Uz umjetničku ravnateljicu festivala, programski odbor 31. MBZ-a čine Davor Hrvoj, Tomislav Oliver te Ivan Josip Skender.

Slavljeničko izdanje festivala predstavit će pluralizam skladateljskih škola, stilova i karaktera te podsjetiti na mnogobrojne etablirane skladateljske ličnosti druge polovice 20. i početka 21. stoljeća koje su ostavile nezaboravan trag u svijetu suvremene umjetnosti. Festivalskim programom preispitat će se i mogućnosti i perspektive budućnosti glazbe koja se prije svega naslanja na razvoj tehnologije i njezino implementiranje u kreativne procese.

U program Muzičkog biennala Zagreb ove će se godine implementirati festival Jazz.hr/proljeće, a publika će na MBZ-u imati priliku poslušati čitavu lepezu djela, od solističkih koncerata pa sve do opere. MBZ nastavlja i sa skladateljskom majstorskom radionicom, koja je prvi put je održana u travnju 2019. godine, a ponovno će se održati i ove godine.

Detalji slavljeničkog izdanja Muzičkog biennala Zagreb bit će poznati uskoro, a više o festivalu možete pronaći na službenim stranicama i na društvenim mrežama Muzičkog biennala Zagreb i Hrvatskog društva skladatelja. 

23.02.2021. 11:31:00
http://metro-portal.hr/muzicki-biennale-zagreb-ove-godine-slavi-60-rodjendan/130543/