Metro-portal.hr

objavljeno 17.03.2020. 16:01:00
KORONA UDARA

Muzeji odgodili sve programe, dio njih zatvoren

Muzeji i galerije odgodili su daljnjega sve svoje programe, otvorenja izložbi, predavanja, promocije knjiga, koncerte

MUO nudi virtualne ture
MUO nudi virtualne ture (Arhiva)

Zagrebački muzeji prilagodili su se novonastaloj situaciji na različite načine, gradski i državni uglavnom su još otvoreni, no odgodili su sva događanja vezana uz bilo kakvo okupljanje ljudi, dok su privatni, većinom usmjereni na turističke posjete, već zatvorili svoja vrata.

U skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Ministarstva kulture, muzeji i galeriji odgodili su daljnjega sve svoje programe, otvorenja izložbi, predavanja, promocije knjiga, koncerte. Nove termine objavit će kad će to biti moguće.

Među njima su Muzej Mimara, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Galerija Klovićevi dvori (uključujući Kulu Lotrščak), Umjetnički paviljon, Arheološki muzej u Zagrebu, Etnografski muzej, Tiflološki muzej (koji je obustavio i individualne i grupne posjete) i Hrvatski prirodoslovni muzej.

Hrvatski povijesni muzej je također odgodio sve programe, ali i obustavio grupne posjete na svim svojim lokacijama - na Gornjem gradu, u Memorijalnom muzeju Ivana Gorana Kovačića (Lukovdol) te na izložbi u Francuskom paviljonu. Pojedinačni posjeti su mogući isključivo uz samostalno razgledavanje.

Svi oni muzeji koji su i dalje otvoreni, uz opasku da će tako biti sve dok ne dobiju drugačije upute, kažu da su poduzeli preventivne mjere u cilju zaštite posjetitelja i zaposlenika, postavljenim dezinfekcijskim sredstvima i preporukom za  najmanje jedan metar udaljenosti među posjetiteljima.

Zbog pripreme izložbe stalnog postava Moderne galerije "Hrvatska likovna umjetnost 19. - 21. st."  i retrospektive slikara Vatroslava Kuliša, Moderna galerija je ionako zatvorena  od 24. veljače do 30. ožujka.

Muzej za umjetnost i obrt ponudio je i virtualni obilazak tri kata svog stalnog postava, a putem društvenih mreža stavio i link na najveću virtualnu izložbu mode projekta u kojem je sudjelovao, We Wear Culture, s više od 180 renomiranih kulturnih institucija.

Tehnički muzej otkazao je i dolaske grupnih posjeta stalnom postavu, a iako ostaje i dalje ostaje otvoren za posjetitelje prema redovnom radnom vremenu, neće biti organizirana vodstva i posjet rudniku, predavanja u planetariju te se neće održavati demonstracije u Kabinetu Nikole Tesle.

Do daljnjega su zatvoreni Muzej prekinutih veza, Muzej čokolade, Muzej iluzija.

17.03.2020. 16:01:00
http://metro-portal.hr/muzeji-odgodili-sve-programe-dio-njih-zatvoren/124431/