Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2009. 19:46:55
pohvalno

Muzej grada Zagreba dobiva vrijednu donaciju obitelji Wuerth-Klepač

Kćer zagrebačke opertene prvakinje Ruže Cvjetičanin-Klepač i Rudolfa Klepača, dirigenta i pedagoga svjetskog glasa darovala umjetničku ostavštinu Muzeju grada Zagreba.

foto: cropix
foto: cropix

Ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić i Marina Wuert-Klepač potpisali su danas ugovor o primopredaji donacije kojim Marina Wuert-Klepač tom muzeju daruje umjetničku ostavštinu svojih roditelja - zagrebačke operetne prvakinje Ruže Cvjetičanin-Klepač (1916.-2002.) i Rudolfa Klepača, fagotista, dirigenta i pedagoga svjetskoga glasa (1913.-1994.)

Zbirka sadržava više od tisuću predmeta, a dio koji se odnosi na Ružu Cvjetičanin su kazališni kostimi, modni pribor i scenski nakit, fotografije, kazališni i koncertni plakati, programske knjižice, notna izdanja, časopisi i novinski isječci o djelu velike umjetnice.

Kazališna karijera Ruže Cvjetičanin vezana je uz dva zagrebačka kazališta - Hrvatsko narodno kazalište (1933.-1955.) i Zagrebačko gradsko kazalište "Komedija" (1955.-1969.).

Govoreći o životu velike operetne umjetnice, muzikologinja Jagoda Martinčević istaknula je da je riječ o umjetnici koja je ostvarila sve naslovne uloge primadonskoga i subretskog repertoara u operetama te neke manje uloge u nekoliko opera.

Među notnim izdanjima istaknuto je glasovirsko izdanje partiture Tijardovićeve "Male Floramy" s maestrovom posvetom velikoj umjetnici.

Zagrebački glazbeni život iz doba te velike umjetnice danas je nestao i sjećamo ga se s nostalgijom kao i zlatnih vremena operetnog razdoblja na glazbeno-kazališnoj sceni, istaknula je Martinčević.

U zbirci Rudolfa Klepača je više od 550 predmeta koji svjedoče o jednoj vrhunskoj solističkoj, dirigentskoj i pedagoškoj karijeri koja je potrajala više od pola stoljeća, rekla je. Oko polovice zbirke čine koncertni plakati i programske knjižice s hrvatskih, europskih i američkih gostovanja, bogata hemeroteka iz domaćega i stranoga tiska koja svjedoči o Klepačevim vrhunskim interpretativnim dometima i popularizaciji fagotističke glazbene literature.

Dodala je da je Klepač imao dvije "glazbene domovine" Hrvatsku i Austriju, to jest Zagreb i Salzburg, u koji je otišao 1955. i bio profesor na Mozarteumu te solist istoimenog orkestra, a osnovao je i nekoliko puhačkih orkestara.

Martinčević je istaknula da će donacija biti okosnica za buduća dva muzeja, glazbeni i kazališni, koji nedostaju Zagrebu.

Donaciju su pripremile Maja Šojat-Bikić iz Muzeja grada Zagreba i darovateljica Marina Wuert-Klepač.

Zbirka će biti smještena u dijelu donacija Muzeja grada Zagreba i uskoro će biti predstavljena javnosti. (hina/metro-portal)

05.02.2009. 19:46:55
http://metro-portal.hr/muzej-grada-zagreba-dobiva-vrijednu-donaciju-obitelji-wuerth-klepac/14645/