Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2008. 16:34:49

Muslimani traže mjesto Boga u društvu

Vatikan zahvalio muslimanima jer su vratili Boga u Europu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Vatikanski kardinal Jean-Louis Tauran zahvalio je muslimanima na tome što su "vratili Boga u javnu sferu u Europi", te dodao da vjernici različitih religija nemaju drugog izbora već trebaju pokrenuti međuvjerski dijalog.

Tauran, čelnik tajništva za međuvjerske odnose Katoličke crkve, rekao je da se u posljednje vrijeme u Europi razgovara i piše o religiji više nego ikad u moderno doba.

"To se događa zahvaljujući muslimanima. Muslimani, koji su postali značajna manjina u Europi, bili su ti koji su tražili mjesto za Boga u društvu", rekao je Tauran u govoru koji je u petak prenio službeni vatikanski dnevni list L'Osservatore Romano.

Vatikanski dužnosnici već duže vrijeme osuđuju sekularizaciju u Europi, gdje su se posljednjih desetljeća odlasci u crkvu značajno smanjili, te se zauzimaju za vraćanje kršćanskim korijenima.

Tauran je međutim rekao da nijedno društvo nema samo jednu vjeru.

Muslimani, koji su postali značajna manjina u Europi, bili su ti koji su tražili mjesto za Boga u društvu

"Živimo u multikulturalnim i multireligioznim društvima, to je očito. Nema civilizacije koja je vjerski čista", rekao je Tauran u svom govoru na skupu katoličkih teologa u Napulju.

On se isto tako zauzeo za međuvjerski dijalog, koji je definirao kao "potragu za razumijevanjem između dva subjekta, uz pomoć razuma, u smislu zajedničke interpretacije međusobnih slaganja i neslaganja".

Kako se čini, Tauran je time pojasnio izjavu pape Benedikta XVI. koji je u nedjelju rekao da međuvjerski dijalog "nije moguć u doslovnom smislu te riječi". Crkveni dužnosnici rekli su da bi "doslovni smisao" značio da jedna strana na kraju dijaloga uvjeri drugu da su njezina stajališta pogrešna.

Sudionici u dijalogu ne bi se mogli odreći svojih vjerskih uvjerenja, rekao je Tauran, ali bi trebali biti otvoreni za prihvaćanje pozitivnih aspekata drugih vjera.

28.11.2008. 16:34:49
http://metro-portal.hr/muslimani-traze-mjesto-boga-u-drustvu/13341/