Metro-portal.hr

objavljeno 02.04.2010. 22:40:57
CORDOBA

Muslimani se pokušali klanjati u katedrali, spriječila ih policija

Nekoliko turista se u bivšoj džamiji koja se i danas naziva La Mezquita pokušalo klanjati no uskoro su stigli zaštitari te je došlo i do manjeg sukoba

(Wikipedia)

Skupina muslimana pokušala je klanjati u rimokatoličkoj katedrali u Cordobi, originalno sagrađenoj džamiji u doba maurske vladavine, no u naumu ih je spriječila policija pri čemu je izbio manji sukob, objavila je policija u petak.

Dvoje turista privedeno je poslije sukoba u srijedu navečer u Cordobi pri čemu je lakše ozlijeđen jedan policajac te jedan zaštitar u katedrali, objavila je policijska glasnogovornica.

U srijedu navečer skupina od 120 muslimanskih turista iz Austrije ušla je u katedralu, bivšu džamiju koja se i danas naziva La Mezquita (šp. džamija). Njih šest ili sedam počelo je klanjati, a zaštitari su im se suprotstavili te je izbio sukob, rekla je policija.

Veliku džamiju u Cordobi sagradili su Mauri koji su u 8. stoljeću osvojili područje današnje Španjolske i ta se bogomolja smatra jednim od najljepših očuvanih primjeraka raskošne maurske arhitekture.

Mansur Escudero, čelnik španjolskih muslimana, rekao je za El Mundo kako godinama pokušava nagovoriti Katoličku crkvu da dopusti muslimanima obred u džamiji.

U više desetljeća iznimka je učinjena samo nekoliko puta, na zahtjev kralja Juana Carlosa, primjerice za saudijsku kraljevsku obitelj, rekao je Escudero.

Cordoba je za vladavine dinastije Omejida bila njihova prijestolnica i središte skladna suživota triju kultura, muslimanske, židovske i kršćanske.

Od 45 milijuna stanovnika današnje Španjolske milijun je muslimana.

Sama džamija podignuta je od 8. do 10. stoljeća na mjestu bivše kršćanske vizigotske crkve Sv. Vincenta, a u katedralu ju je dao preraditi kralj Ferdinand III. 1236. godine kada je osvojio grad i otada je islamski obred u njezinoj unutrašnjosti zabranjen.

Očuvane su arkade na 869 stupova, a zgrada upisana od 1984. na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine jedno je od turistički najpopularnijih odredišta u Španjolskoj. (hina/metro-portal)

02.04.2010. 22:40:57
http://metro-portal.hr/muslimani-se-pokusali-klanjati-u-katedrali-sprijecila-ih-policija/37016/