Metro-portal.hr

objavljeno 02.10.2010. 20:50:00
ISTINA O PRIJEVARAMA

Muški razlozi za varanje su isti kao i ženski

Ljubavnica obično nije zgodnija od postojeće partnerice i muškarci često ne varaju samo zbog seksa - traže osjećaje, poštovanje i toplinu koji više nemaju u vezi

Muški razlozi za varanje su isti kao i ženski
Muški razlozi za varanje su isti kao i ženski (Shutterstock)

Bračni savjetnik M. Garyja Neumana je nedavno izdao knjigu s naslovom „The Truth About Cheating" (hrv. Istina o varanju), u kojoj razotkriva najčešće razloge muške prevare. U anketi je sudjelovalo preko dvjesto muškaraca koji su svoje partnerice varali iz oklade.

I muškarci varaju zbog osjećaja i topline

 Nećete vjerovati, ali samo osam posto nevjernih muškaraca je priznalo da su u tuđi krevet skočili isključivo zbog tjelesnih užitaka. Svi ostali su tražili toplinu i prisnost na duhovnoj razini. To znači razgovor, nježnost i romantiku kojih očito više nije bilo kod kuće. Muškarcima puno znači i činjenica da im žene govore da su uspješni, da su centar njihovog svijeta i da znaju kako im nije lako brinuti za obitelj. Ako to ne dobiju od žene, pokušati će dobiti od ljubavnice. Problem je u činjenici što žene često ne znaju da je njihovom muškarcu potrebna toplina i osjećajna podrška i nerijetko jednostavno zaborave na to i guraju muškarca u sve veću tugu. Zato, drage dame, zagrlite svojeg muškarca. Pružite mu sklonište i dajte mu do znanja da ste u potpunosti na njegovoj strani.

Gotovo sve muškarce nakon prevare peče savjest

 Sljedeće pogrešno uvjerenje koje u glavi imaju prije svega žene je činjenica da varaju samo svinje i barabe kojima nakon toga nije uopće žao. Da su to tipični predstavnici muške gamadi zbog kojih žene zamrze čitav muški rod. To naravno nije baš tako. Gotovo sedamdeset posto muškaraca priznaje da nikada nisu mislili da će uskočiti u tuđi krevet i da im je kasnije bilo jako žao. Da ne bi bilo nesporazuma, time nikako ne želimo opravdati njihovo ponašanje. Samo vam želimo pojasniti da možda griješite u mišljenju o profilu muškarca koji vara. Pa ipak, iako muškarca peče savjest, varanje će svejedno ponoviti. Ili kao što kaže Neuman: „Muškarci svoje osjećaje znaju odlično nadzirati, potisnuti ih i s njima se suočiti kasnije." To naravno znači da muškarac svojoj partnerici može obećati da nikada više neće skočiti u tuđi krevet, ali obećanje joj neće moći ispuniti. Kod takvog muškarca, unatoč grižnji savjesti, garancije za vjernost ovdje nema.

Ako vara prijatelj, onda će i on

Gotovo osamdeset posto muškaraca je u knjizi „The Truth Abouth Cheating" priznalo da ima prijatelja koji je prevario svoju ženu. I takvo loše društvo naravno utječe i na njih. Drugim riječima, „Ako je varao moj kolega, onda ću i ja". Upravo zbog takvih prijatelja varanje postaje nešto svakidašnje. Nešto društveno prihvatljivo. Nešto zbog čega ne bi trebao žaliti. Tako barem razmišlja muškarac koji podržava svojeg preljubničkog prijatelja. Druga teorija je, naravno, olakšavanje grižnje savjesti. „Ako se to dogodilo mojem kolegi koji je imao krasan brak, nije čudno da se dogodilo i meni." Drage žene, ako se ikako može, spriječite njihovo druženje s takvim frajerima i svojeg partnera pokušajte dovesti u bolje društvo. Najbolje bi bilo kada biste imali zajedničke prijatelje koji su isto tako vjenčani i vezani. Nije dobro kada su muževi ili partnerovi prijatelji samci i lutalice koji većinu vremena provode po kafićima i noćnim klubovima.

Najradije varaju sa suradnicama

 Gotovo polovica ispitanih muškaraca je priznala da su ljubavnicu upoznali na poslu. Znači, da je ljubavnica ujedno njihova suradnica. Upravo osoba s kojom provode veliki dio dana. Ili, kao što pojašnjava Neuman, „to je žena koja ga hvali i koja se divi njegovim dostignućima." Zato je dobro da isto to radi i njegova žena ili partnerica. Ako neće ona, to će onda raditi neka druga. A brzo se primijeti da se na poslu događa nešto sumnjivo. Ako vaš muž, recimo, prečesto spominje neku suradnicu i neprestano ju upliće vaše razgovore, potrebne su nužne mjere i direktna zabrana pretjerano osobnih sastanaka i elektronske pošte. Muškarcu u takvom slučaju treba dati do znanja da se igra i da sve to neće dobro završiti. Problem je naravno činjenica da suradnicu bez obzira na sve svaki dan viđa na poslu. Možda baš namjerno odabire službena putovanja, razne sastanke i prekovremeno radno vrijeme da bi što više bio u njezinom društvu. Nikada se nemojte držati postrani, drage dame, već ga samo upitajte kako bi se osjećao kada biste vi isto to radile sa kakvim vašim suradnikom. To će ga bez dvojbe spustiti na zemlju.

Ljubavnica obično nije više seksi od žene

 Nećete vjerovati, ali samo dvanaest posto muškaraca je reklo da je ljubavnica bila više seksi i privlačnija od njihove žene. Nerijetko je slučaj da je starija i na prvi pogled nezanimljiva, te da ju žena nadmašuje u svakom pogledu. Ali takav muškarac je na ženu navikao, a kod ljubavnice mu miriše „svježe meso". Neuman taj iznenađujući zaključak pojašnjava ovako: „Muškarci ne traže pogodak u krevetu. Radi se o dubljim emocijama, stanjima kada dolazi do osjećajne kemije i povezanosti. Riječ je o traženju srodne duše koja će mu ponuditi puno više nego žena." I tu prevarene žene očito najviše griješe jer su uvjerene da je ljubavnica ljepša od njih pa se počinju opterećivati samo svojim izgledom i sposobnostima u krevetu. Pri tome zaboravljaju na osjećaje i na toplinu zbog koje je muškarac i otišao iz njihove postelje. Da ne bi bilo zabune, seks i fizička privlačnost svejedno nisu zanemarivi; zato je i tako važno da im cure posvećuju dosta pažnje. I prije nego posumnjaju da nešto nije u redu.

Gotovo nikada za jednu noć

 Još jedna vrlo pogrešna slika o muškarcima koji varaju je da to rade na brzaka, za jednu noć i koji sat nakon što upoznaju novu ženu. Bračni savjetnik Neuman tvrdi drugačije - varanje se odvija na duge staze i gotovo 80 posto muškaraca buduću ljubavnicu upoznaje koji mjesec prije prvog seksa. To je dobra vijest za ženu (koliko god čudno zvučalo) koja ima idealnu priliku zamijetiti da se nešto događa i da se njezin partner ponaša vrlo čudno i smeteno. Žena u takvim slučajevima mora paziti na sve. I na to da mužu možda nije više toliko do seksa i do razgovora. Upravo zato će pitanja je li vam je vjeran i misli li o varanju biti suvišna. Time ništa nećete postići. Bolje bi bilo da se posvetite vašem odnosu i da se potrudite da se on poboljša prije nego što dođe do prijevare. Drugim riječima - posvetite mu se dušom i tijelom i izludite ga tako snažno da zaboravi na potencijalnu ljubavnicu.

Na kraju, ako se podvuče crta i u obzir uzmu tvrdnje M. Garyja Neumana, može se zaključiti da muškarci varaju iz istih razloga kao i žene i da se upravo pri varanju najčešće i ponašaju kao žene. Zanimljivo, zar ne? (intimatemedicine.com.hr/metro-portal)

02.10.2010. 20:50:00
http://metro-portal.hr/muski-razlozi-za-varanje-su-isti-kao-i-zenski/49129/