Metro-portal.hr

objavljeno 13.08.2019. 18:01:00
STVARNO?

Muškarcima pretilost više škodi

Istraživanje je pokazalo da je uz pušenje pretilost najčešći uzrok preuranjene smrti u zemljama Europe i Sjeverne Amerike

Riješite se trbuha!
Riješite se trbuha! (Arhiva)

Posljedice pretilosti opasnije su za muškarce nego za žene jer debljina upućuje na postojanje nekih bolesti koje nerijetko završavaju preuranjenom smrću, pokazalo je najveće istraživanje o povezanosti pretilosti i preuranjene smrti čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet. 

Znanstvenici koji su proveli studiju kažu da razlozi ovakvog trenda nisu u potpunosti jasni, no podsjećaju da istraživanje potvrđuje ranije podatke po kojima su pretili muškarci podložniji razvoju dijabetesa, a kod njih su evidentirane i više razine opasnih masnoća u jetri, piše BBC. 

Istraživanje je pokazalo da je uz pušenje pretilost najčešći uzrok preuranjene smrti u zemljama Europe i Sjeverne Amerike. Riječ je o dosad najvećoj studiji ovog tipa.

Znanstvenici su prikupili podatke iz 189 ranijih studija provedenih diljem svijeta u kojima su evidentirane informacije o zdravlju četiri milijuna ljudi, precizira Lancet.

- Pušenje uzrokuje četvrtinu svih preuranjenih smrti u Europi i u Sjevernoj Americi, a pušači moraju biti svjesni činjenice da opasnost od preuranjene smrti mogu smanjiti za 50 posto ako prestanu pušiti - kazao je Richard Peto, profesor medicinske statistike i epidemiologije na Oksfordskom sveučilištu.

- No zabrinjava podatak po kojemu su prekomjerna težina i pretilost u Europi i Sjevernoj Americi općenito gledajući uzrok svake sedme preuranjene smrti u svijetu - upozorio je.

13.08.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/muskarcima-pretilost-vise-skodi/120060/