Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2012. 20:29:19
SMIJEŠNO!

Muškarci uistinu imaju više smisla za humor nego žene, no ne previše

Znanstvenici su potvrdili popularni stereotip da muškarci imaju više smisla za humor nego žene, no momci su smješniji od djevojaka za samo dva posto

Fotografija vijesti

Svi "znamo" da su muškarci smješniji od žena, čak i evolucijski teoretičari tvrde da je muškarcima humor oruđe za impresioniranje i osvajanje potencijalnih družica, baš kao što je to paunu šareni rep ili jelenu razgranati rogovi. No, novo istraživanje opovrgava taj duboku uvriježeni stereotip.

Naime, studija Sveučilišta Kalifornija pokazala je da iako muškarci imaju više smisla za humor nego žene ta razlika nije velika, te vjerojatno ne služi za osvajanje srdaca pripadnica ljepšeg spola.

"Razlika između ženske i muške sposobnosti da budu smiješni je toliko mala da stereotip jednostavno više ne može držati vodu", rekla je Laura Mickes, psihologinja i voditeljica istraživanja.

Studija je provedena na način da su djevojke i momci iz jedne grupe zapisivali komične tekstove u oblake stripova iz novina New Yorker, a potom su njihovi humoristični uradci prezentirani drugoj skupini volontera. Crteži su prolazili kroz klasični turnir koji se sastojao od pet rundi, a pobjednik dvoboja, odnosno jedne runde suočavao se s pobjednikom iz druge "borbe". Kvantitativni rezultat nečijeg smisla za humor dobiven je na temelju koliko je rundi njihov uradak "preživio" prije nego što je bio nokautiran iz natjecanja.

Znanstvenici kažu da iako tekstovi u stripovima nisu baš najbolji način za prezentaciju humorističnosti oni pružaju muškarcima i ženama jednaku šansu, odnosno anonimnošću autora eliminiraju svaku pristranost i utjecaj predrasuda.

Maksimalan broj bodova je bio 5.0, a rezultati pokazuju da su muškarci u prosjeku smješniji od žena za 0.11 bodova, što u prijevodu znači samo 2 posto.

Studija je također otkrila neke iznenađujuće i zanimljive rezultate, muškarci su muškarcima davali bolje ocjene nego što su to činile žene.

"Ovo je žalosna vijest za muškarce koji misle da će humorom impresionirati žene, ustvari će zadiviti druge momke koji šalama pokušavaju osvojiti dame", kaže Nicholas Christenfeld, koautor studije.

Znanstvenici kažu kako su muškarci u blagoj prednosti pred ženama jer su im šale često vulgarne i imaju seksualne konotacije, a i učestalije posežu za humorom te se više trude da budu smiješni. 

23.02.2012. 20:29:19
http://metro-portal.hr/muskarci-uistinu-imaju-vise-smisla-za-humor-nego-zene-no-ne-previse/68536/