Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2016. 11:23:00
EH, DA ...

Muškarci teže podnose gripu - a evo i zašto

Krivac za muške probleme s gripom je estrogen, ženski hormon koji omogućava ženama da se lakše izbore s bolešću, no muškarcima zato radi probleme

Cvili i pati? To je stvarno, nije gluma
Cvili i pati? To je stvarno, nije gluma (Shutterstock)

Muškarci teže podnose gripu - to će vam reći svaka žena čiji je dragi zaglavio u krevetu i stenje, cvili, traži pažnju i kune se da mu je teško - što je zapravo istina, kažu znanstvenici.

I muškarci i žene imaju estrogena u nosnim stanicama, ali taj hormon kod muškaraca ne slabi virus za razliku od onog kod žena.

Preciznije, kad virus gripe napadne naše stanice, koristi svoj "stroj" za vlastito kopiranje i tako se širi na druge stanice stvarajući lančanu reakciju koja dovodi do bolesti i zaraze drugih osoba.

U istraživanju se pokazalo da estrogen smanjuje umnožavanje virusa u ženskim, ali ne i u muškim stanicama. Pritom su istraživači koristili različite vrste estrogena, odnosno estradiol (koji proizvodi tijelo žene), bisfenol A, sintetski spoj koji oponaša estrogen, te raloksifen koji se koristi u hormonskoj terapiji. Rezultat je to da su sve tri vrste estrogena kočile umnožavanje virusa gripe, ali samo kod žena.

Prijašnje su studije pokazale da estrogen ima antivirusno djelovanje na HIV, ebolu i hepatitis, ali ova je studija ipak novost jer je napravljena uz pomoć primarnih stanica izravno izoliranih od pacijenata, što je omogućilo utvrđivanje učinka estrogena na žene, odnosno na muškarce.

Uz to, identificiran je receptor beta estrogena odgovoran za antivirusni učinak pa istraživači tvrde kako bi to moglo značiti da žene koje koriste određene vrste kontracepcije ili hormonsku nadomjesnu terapiju imaju bolju zaštitu protiv gripe.

Sve u svemu, ako ste muško - nemojte previše cviliti kad vas ulovi gripa, pokažite ovaj članak!

15.01.2016. 11:23:00
http://metro-portal.hr/muskarci-teze-podnose-gripu-a-evo-i-zasto/96020/