Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2010. 19:52:00
ESTETSKA DVOLIČNOST

Muškarci padaju na obline, ali pred oltar vode žene lijepog lica

Iako su im bujne grudi i zaobljeni bokovi glavne značajke kad je u pitanju seksualna veza, pri odabiru partnerice za dulju vezu ili brak muškarci više gledaju njeno lice

Muškarci padaju na obline, ali pred oltar vode žene lijepog lica
Muškarci padaju na obline, ali pred oltar vode žene lijepog lica (Shutterstock)

Napokon je službeno - muškarci su zaista dvolični! Barem kad je u pitanju izgled žena. Oni vole biti viđeni sa senzualnim ljepoticama bujnih oblina, ali samo kad su u pitanju klasični izlasci. Međutim, kad se odluče ženiti, obično uz njih budu žene lijepa lica umjesto onih s oblinama. U bilo kakvoj dugoročnoj vezi, na primjer poput braka, muškarcima je 'važnije' lijepo lice od velikih grudi i zaobljene pozadine. Navedene tvrdnje su dio zaključaka stručnjaka sa Sveučilišta Teksas čije je istraživanje objavljeno u časopisu Evolucija i ljudsko ponašanje (Evolution and Human Behaviour).

Rezultati tog istraživanja sugeriraju da su muškarcima zgodne žene zanosnih oblina instinktivno tjelesno privlačne samo onda kada žele seksualnu vezu bez obveza. Ali oni će više pažnje pokloniti izgledu lica žene ako se planiraju smiriti, skućiti i zasnovati obitelj. Razlog tome je činjenica da žensko lice ustvari sadrži određene pokazatelje njene „reproduktivne vrijednosti", tvrde istraživači. Njihov rad obuhvatio je 375 žena i muškaraca koji su trebali uzeti u obzir mogućnost hodanja s određenim pripadnicima suprotnog spola čija su lica ili tijela bila prekrivena. Žene su bile dosljedne - najvažnija su im bila lica bez obzira nato tražile one avanturu ili ozbiljnu vezu. Muškarci su pak jasno stavili do znanja da bi kratkotrajne, seksualne i površne veze rado imali za zgodnim ženama zanosnih oblina. Žene s lijepim licima odabirali su kad bi razmišljali o ozbiljnim dugoročnim vezama.

U kontekstu muške očaranosti lijepim tijelima valja podsjetiti da su prošloga mjeseca znanstvenici otkrili kako muškarce više privlači idealan odnos između struka i bokova nego ukupna težina ili veličina grudi žene, ali o tome više možete saznati u članku Što muškarce zaista privlači na ženama? Omjer 0,7.

16.09.2010. 19:52:00
http://metro-portal.hr/muskarci-padaju-na-obline-ali-pred-oltar-vode-zene-lijepog-lica/48097/