Metro-portal.hr

objavljeno 08.07.2012. 21:18:00
TAKO KAŽU...

Muškarci koji rade kućne poslove su sretniji

Istraživanje u sklopu ESS-a, europskog sociološkog istraživanja pokazalo je na prvi pogled nevjerojatnu činjenicu

Muškarci bi trebali raditi po kući
Muškarci bi trebali raditi po kući (FreeDigitalPhotos)

Kućanski poslovi pomažu muškarcima da uravnoteže svoj život i, u konačnici, čine ih sretnijim osobama, pokazalo je najnovije sociološko istraživanje provedeno širom Europe. Muškarci iz Švedske, Norveške, Danske, Nizozemske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije sudjelovali su u istraživanju u sklopu redovnog Europskog sociološkog istraživanja.

Svaki je sudionik istraživanja trebao odgovoriti na seriju standardiziranih pitanja kako bi se izmjerila razina sreće, primjerice "osjećaju li se ispunjenim u životu ako se probude svježi" i slično. Nakon toga morali su ocijeniti razinu konflikta između posla i porodičnog života.

Odgovori muškaraca uspoređeni su odgovorima žena, i na kraju je ispalo da su muškarci sretniji kad rade kućanske poslove, no problem je u tome što njihove žene i djevojke nisu ništa sretnije zbog toga što imaju pomoć.

Znanstvenici smatraju da se radi o tome da žene očekuju da će u životu morati raditi dvije smjene, jednu na poslu i drugu kod kuće, tako da jednostavno ne doživljavaju pomoć muškaraca kao nešto značajno.

08.07.2012. 21:18:00
http://metro-portal.hr/muskarci-koji-rade-kucne-poslove-su-sretniji/72480/