Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2013. 20:21:00
VJEROVALI ILI NE

Muškarci koji pomažu oko kućanskih poslova imaju sretnije brakove

Zaboravite bombonijere i romantične vikende, tajna sretnog braka krije se u volji da zasučete rukave i pomognete svojoj ženi oko kućanskih poslova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Istraživanja pokazuju da zajednica unutar koje i muškarac vodi brigu takvim poslovima, kao i o djeci, ima puno više šansi da duže opstane. Rezultati studije provedene na tisuće britanskih parova, bit će glazba za uši milijunima žena. Muškarci, s druge strane, i nisu toliko oduševljeni idejom da sudjeluju u kućanskim poslovima.

Istraživači s priznate Londonske škole za ekonomiju, analizirali su živote 3500 bračnih parova koji su prvo dijete dobili 1970-tih, što je bio period kada je većina žena s malom djecom ostajala kod kuće. Kada su djeca napunila 5 godina, žene su upitane koliko im muževi pomažu oko kućanskih poslova. Polovica uopće nije pomagala ili je samo asistirala prilikom jednog posla. Četvrtina je pomagala na 2 posla, a preostala četvrtina na 3 ili 4. Oko 7 posto parova razvelo se do vremena kad im je dijete navršilo 10 godina starosti, što je poraslo na 20 posto do 16. rođendana djeteta.

Nakon što su informacije analizirane, postalo je jasno da muškarci koji više pomažu imaju stabilnije brakove. Istraživačica Wendy Sigle-Rushton objašnjava: "Rezultati sugeriraju da žene koje rade imaju povećani rizik od razvoda, no on se može smanjiti kada očevi sudjeluju u kućanskim poslovima i brizi za djecu." Ovo otkriće ruši teoriju, navodi dalje dr. Sigle Rushton, da brak najbolje funkcionira kada majka ostaje kod kuće, a otac radi.

"Struktura tržišta rada, postotak žena na tržištu rada, stopa razvoda te očekivanja o ulogama muškaraca i žena, bitno su se promijenili od 1975.", dodaje znanstvenica. Posljednje brojke pokazuju kako solo žene utroše oko 7 sati tjedno na kućanske poslove, dok žene u braku ili one koje žive s muškarcem utroše 12. Muškarci, s druge strane, ulože samo 4 ili 5 sati na takve poslove tjedno.

15.01.2013. 20:21:00
http://metro-portal.hr/muskarci-koji-pomazu-oko-kucanskih-poslova-imaju-sretnije-brakove/40056/