Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2013. 13:29:00
SELEKTIVNO

Muškarci čuju ono što vole čuti (a i žene)

Filtriranje informacija koje puštamo do mozga određeno je spolom, pa je tako "pivo" riječ koja dopire do muškog mozga, ali "šoping" baš i ne

Sorry draga, ne čujem te :)
Sorry draga, ne čujem te :) (Shutterstock)

Rečenice tipa "Ja kao da razgovaram sa zidom" ili "Rekao sam ti sto puta da idem s dečkima na pivo" ne bi trebale izazivati svađe, kažu britanski znanstvenici, jer i žene i muškarci imaju selektivan sluh.

Naime, eksperiment u kojem su ženama i muškarcima čitali liste "muških" i "ženskih" riječi pokazao je da žene bolje pamte "ženske" tiječi, kao i muškarci svoje, a one suprotnog spola jednostavno ulaze na jedno uho, a odmah izlaze na drugo.

Tako muškarcima "nogomet" i "pivo" bez problema ostaju u pamćenju, dok s riječima poput "kuhinja", "spremanje" i "šoping" imaju velikih problema. 

Jedanako tako žene jednostavno ne čuju obrnuto, pa su međusobne optužbe tko je što i kada rekao ili nije zapravo potpuno pogrešne, jer i jedni i drugi čuju samo ono što žele, dok informacije koje im nisu zanimljive ne pamte.

Stoga, umjesto da rečenice s početka članka izazivaju nervozu ili svađu, odmahnite rukom, tko zna što sve vi niste čuli....

04.12.2013. 13:29:00
http://metro-portal.hr/muskarci-cuju-ono-sto-vole-cuti-a-i-zene/81966/