Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2010. 10:41:00
A JOJ!

Muškarci često glumataju da su teško bolesni

Kad su zaista bolesni, ponašanje muškaraca postaje prava drama - jauču, kukaju i traže konstantnu pozornost žene, sugerira jedno istraživanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Muškarci nisu uvijek bolesni koliko se čini i gotovo polovica njih će najobičniju prehladu drugima predstaviti kao tešku gripu, glavobolju odmah definirati kao neizdrživu migrenu, a sve kako bi pridobili maksimum tuđeg suosjećanja.

Isto tako više će kukati i zapomagati kad zarade virusnu infekciju nego žene. Povrh svega toga, zanimljivo je da godišnje muškarci rjeđe dobiju prehladu ili gripu od žena. Kako ne bi ispalo da se radi o laičkim generalizacijama, napomenimo da je sve navedeno rezultat istraživanja kojeg je zatražilo prijateljsko društvo Engage Mutual (EM) i koje je provedeno nad 3,000 ljudi. Karl Elliott iz EM-a rekao je da istraživanje pokazuje kako muškarci često glumataju kad su u pitanju obične prehlade i slična stanja. Iako muškarci na godinu manje obolijevaju, kad su zaista bolesni, ponašaju se tako da traže potpunu pozornost i trude se da njihove partnerice znaju kako i koliko su bolesni, dodaje Elliott.

No bez obzira na to što dramatiziraju, muškarci ipak nastoje izdržati i manje su skloni traženju slobodnih dana ili bolovanja nego žene (u 76 posto slučajeva). Prema izjavama ispitanih žena, polovica muških partnera će pretjerivati u opisu simptoma bolesti. Oko 40 posto muškaraca reklo je istu stvar za žene. Prema tvrdnjama žena sudionica u istraživanju, čak 57 posto muškaraca kad oboli počinje se ponašati na način da zahtijeva punu pozornost i konstantnu brigu od strane partnerice. Takvo se ponašanje najčešće manifestira u vidu jaukanja i kukanja.

S druge strane, izjave muškaraca su bile nešto blaže - prema njima 56 posto žena jauče i zanovijeta, a samo 50 posto traži punu pozornost kad je bolesno. Trećina muškaraca kaže da će partnerice patiti u tišini kad su zaista bolesne dok je samo 26 posto žena reklo isto za svoje partnere. Gotovo 60 posto muških ispitanika tvrdi da im se partnerica svakodnevno žali na neke zdravstvene smetnje dok istu stvar za muškarce kaže 52 posto žena. I na kraju još malo statistike - oko 34 posto žena teško će povjerovati da su im muškarci teško bolesni, ali 62 posto njih će ipak biti uvijek na usluzi. Žene su inače puno strpljivije kad su oko bolesnika. Šest od deset žena priznaje da ne voli vidjeti partnera bolesnog dok ih je 49 posto izjavilo da daju svoj maksimum da im se partneri osjećaju bolje. Dvije trećine žena redovito ide u ljekarnu za svoje muškarce kad god su bolesni, a 27 posto žena im tijekom bolesnih dana donosi doručak u krevet.

10.06.2010. 10:41:00
http://metro-portal.hr/muskarci-cesto-glumataju-da-su-tesko-bolesni/42240/