Metro-portal.hr

objavljeno 09.02.2013. 11:18:00
NOVO, NOVO VRIJEME

Muškarci će do kraja desetljeća obavljati više kućanskih poslova nego žene

Dolazi doba u kojem će upravo muškarci biti ti koji će biti pod velikim stresom da balansiraju karijeru i kućanstvo, kao što to trenutno rade žene, kažu znanstvenici

Muškarci će raditi i u kuhinji
Muškarci će raditi i u kuhinji (FreeDigitalPhotos)

Moderne su žene odavno shvatile kako je borba za ravnopravnost i jednakost sa muškarcima maratonska trka, a ne sprint. Iako se napredak ponekad čini spor, gledamo li situaciju od prije nekoliko desetljeća i onu danas, lako se može vidjet da je ipak golem.

Žene u štiklama i poslovnim kostimima koje haraju poslovnim svijetom i sjede na odlučujućim pozicijama nekih od najvećih tvrtki na svijetu odavno nisu rijetkost, ali mnoge će priznati kako im je ipak najteže promijeniti situaciju u privatnom i obiteljskom životu, gdje se od njih još uvijek očekuje da nakon 8 ili više sati radnog vremena budu dobre majke i domaćice.

Ipak, kažu znanstvenici, i ova se situacija polako mijenja te moderni muškarci sve više preuzimaju nekoć tradicionalno ženske uloge i poslove u kući. Svakih 10 godina 27 minuta više, da budemo precizniji.

Možda i ne zvuči kao ludi tempo, ali kroz razdoblje od 30-ak godina situacija se ipak bitno promijenila. Prosječan je muškarac povećao količinu vremena koju posvećuje kućanskim poslovima za više od 60%.

Prosječna žena danas efektivno radi 5 sati i 55 minuta, što zaposlenje, što kućanske poslove. Prosječni muškarac istovremeno radi 5 sati i 37 minuta. Ukoliko se dosadašnji tempo nastavi, muškarci će se u količini radnog vremena i kućanskih poslova izjednačiti sa ženama do kraja desetljeća. Vrijedi spomenuti i da žene po noći spavaju prosječno 14 minuta više.

Doduše, moderni muškarci ipak povlače crtu kad su neki poslovi u pitanju, budući da provode svega 4 minute tjedno peglajući i perući rublje.

„Ne bi me niti najmanje začudilo da u budućnosti muškarci prestignu žene kada su kućanski poslovi u pitanju. Ipak, to će se uglavnom odnositi na kuhanje i neke kućanske poslove, ali ne i na pranje rublja. I sam sam takav, bojim se", rekao je profesor Jonathan Gershuny sa Sveučilišta u Oxfordu, koautor studije.

„Dolazi doba u kojem će muškarci biti ti koji će osjećati veći pritisak, kakvog su do sada osjećale žene. Kako će to završiti, gotovo je nemoguće procijeniti", zaključuje profesor.

09.02.2013. 11:18:00
http://metro-portal.hr/muskarci-ce-do-kraja-desetljeca-obavljati-vise-kucanskih-poslova-nego-zene/61880/