Metro-portal.hr

objavljeno 02.01.2010. 22:20:14
IRANSKA OPORBA:

Musavijevo ubojstvo ili uhićenje rezultiralo bi katastrofom

Smrt Musavijeva nećaka koji je ustrijeljen tijekom prosvjeda 27. prosinca bila je ciljana, poručio je sin vjerskog vođe Montazerija

Mir Hosein Musavi
Mir Hosein Musavi (Getty Images)

Sin iranskog vjerskog vođe Huseina Alija Montazerija koji je 19. prosinca umro u kućnom pritvoru, ocijenio je u razgovoru za "Der Spiegel" da bi uhićenje ili ubojstvo glavnog oporbenog vođe Mira Hoseina Musavija imalo "katastrofalne posljedice" na njegovu zemlju.

Po riječima Saida Montazerija, smrt Musavijeva nećaka koji je ustrijeljen tijekom protuvladinih prosvjeda 27. prosinca, bila je ciljana akcija teheranskih vlasti i "neka vrsta posljednjeg upozorenja" Musaviju.

"Ne znam hoće li i njega jednom ubiti ili će režim narediti njegovo uhićenje. No to bi imalo katastrofalne posljedice", rekao je Montazerijev sin u telefonskom razgovoru za njemački tjednik iz svog doma u Komu.

U priopćenju objavljenom u petak na jednoj oporbenoj internetskoj stranici Mir Hosein Musavi je rekao kako je spreman umrijeti kao "mučenik" u borbi protiv prijepornog ponovnog izbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Odgovarajući na pitanje o mogućem širenju pobune u Iranu Montazeri je rekao kako se "nada da se to neće dogoditi".

"Isto tako se nadam da će vlast biti razumna te da će prihvatiti nagodbu i krenuti putem nacionalne pomirbe. Ako to ne učini, moja će domovina za godinu dana biti u puno težem stanju negoli je danas", dodao je.

"Nakon povlačenja Mahmuda Ahmadinedžada predsjednička dužnost trebala bi se povjeriti kandidatu koji je na zadnjim izborima dobio najviše glasova, a to je Mir Hosein Musavi", kazao je Montazeri.

Ajatolah Montazeri, teolog i ugledni pravnik, bio je jedan od teoretičara revolucije 1979. i jedan od tvoraca ustava Islamske Republike.

Montazeri, službeni nasljednik imama Homeinija kroz više godina, zbog opetovanih kritika režima smijenjen je 1989. i protjeran u Kom, nakon čega je postao simbol reformističke oporbe teheranskom režimu. (hina/metro-portal)

02.01.2010. 22:20:14
http://metro-portal.hr/musavijevo-ubojstvo-ili-uhicenje-rezultiralo-bi-katastrofom/29854/