Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2018. 08:01:00
KOMENTAR

Murphyjev zakon i Brexit

Murphyjev zakon objašnjava fenomen po kojem po zlu krene sve što po zlu krenuti može. To prijeti i pregovorima o Brexitu. No EU još uvijek širi naloženi optimizam iako još ništa nije sigurno, smatra Barbara Wesel

Pregovori zapinju...
Pregovori zapinju... (Arhiva)

Bio je to najkraći summit Europske unije ikada. Političari su se sastali, pojeli nešto i onda se u miru razišli. Dogodilo se pritom nije ništa. Britanska premijerka Theresa May nije predstavila ništa novog zato što ionako nema spremno rješenje za situaciju koja se zakomplicirala do neslućenih razmjera. I to iako je lopta sada kod Britanaca nakon što im je EU prošlog tjedna izašao u susret i svoj stav o pitanju buduće granice između Velike Britanije i Irske omekšao do neprepoznatljivosti.

Drama je dio igre

U principu je koreografija ovakvih međunarodnih pregovora dobro poznata. Na početku se uvijek postižu veliki napredci i pregovaračke strane isijavaju razum i spremnost na postizanje dogovora. Nakon toga se prelazi na detalje i tu dolazi do natezanja. Nakon toga dolazi ustrajanje na „principima" i vatra se pojačava toliko dugo dok pritisak u loncu ne postane toliko jak da ipak na kraju u posljednjem trenutku dođe do dogovora. EU zapravo već ima iskustva s ovakvim razvojem događaja.

Na jučerašnjem summitu u Bruxellesu je ponovno demonstrirana kulisa velikih očekivanja. Toliko nade, odlučnosti i dobre volje za postizanje dogovora smo rijetko kad vidjeli u Bruxellesu. Činilo se kao da je neka magija otjerala zle Brexit-duhove. Čak je i francuski premijer Emmanuel Macron, koji slovi kao tvrdolinijaš u pregovorima s Britancima, pokazivao optimizam.

U Velikoj Britaniji je razum otišao na počinak

Jedina preostala šansa za europski nastrojene u ovom kaosu je da tvrdokorno ustrajanje na principima i zahtjevima s obje strane svedu na najmanju moguću mjeru. U trenutku kada unionistička stranka DUP, koja Theresi May osigurava većinu u parlamentu, svete principe jedinstva Velike Britanije dovodi u pitanje, svako racionalno rješenje biva osuđeno na propast. Rješenje je: popuštanje ili još veći pritisak.No protivnici jednog razumnog dogovora su sveprisutni. Tvrdolinijaši bi najradije odmah i bez razmišljanja istupili iz Europske unije bez skrupula i prije svega bez namjere da plate završni račun. S druge strane, pristašama „mekog" Brexita prijedlozi Therese May nisu dostatni. Prijatelji EU-a bi najradije zaustavili čitav proces i na ponovljenom referendumu spriječili Brexit. Nemir vlada na svim stranama: sjevernoirski Unionisti prijete općim blokadama, Škoti prijete ostavkama, a oporba traži nove izbore. Manevarski prostor za Theresu May je sveden na nulu.

Dobar kraj je dalek i neizvjestan

„Mirno i strpljivo", tako je glavni pregovarač s EU-ove strane Michel Barnier na rubu summita opisao svoje namjere u vezi s daljnjim vođenjem pregovora. EU zaista mora nepokolebljivo i dugo pregovarati s Britancima dok panika s druge strane ne dovede do preokreta. A to bi se zaista moglo dogoditi u prosincu. Pritom bi EU svoj manevarski prostor kada je u pitanju Sjeverna Irska morao iskoristiti do kraja. Ako zbog ničeg drugog, a ono zbog toga da se kasnije ne pita je li mogao više učiniti.

Jer upitno je hoće li kod pregovora o Brexitu taktika povećavanja pritiska do maksimuma na kraju dovesti do dogovora. Premijerka May stoji na staklenim nogama i u svakom trenutku joj vlastita stranka može uskratiti podršku. Politička situacija u Londonu je nepredvidiva i nepregledna, većina u parlamentu na kraju nije sigurna. Najjače oružje Europske unije je odlučnost. I svakako da premijeri zemalja članica znaju što je to Murphyjev zakon. Samo što se ipak nadaju da će kao u bajci na kraju sve završiti dobro.

Piše: Barbara Wesel/DW
19.10.2018. 08:01:00
http://metro-portal.hr/murphyjev-zakon-i-brexit/114915/