Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2011. 15:53:00
POLICIJA 21. STOLJEĆA

MUP sutra predstavlja portal o nestalim osobama

Iz policije tvrde da se radi o interaktivnome internetskom portalu na kojemu će građani online moći prijavljivati korisne podatke o bilo kojoj nestaloj osobi

Fotografija vijesti

Sutra će biti predstavljena prva Nacionalna evidencija nestalih osoba (NENO), a MUP je odlučio popis svih nestalih ljudi u Hrvatskoj objaviti i na Internetu, na novom portalu www.nestali.hr, prenosi Hina.

U MUP-u kažu da se nakon medijskog aktualiziranja slučajeva nestanaka pojavila zamisao da se svi profili nestalih, bez iznimaka, objedine na jednome mjestu - interaktivnome internetskom portalu na kojemu će građani 'on line' moći prijavljivati korisne podatke o bilo kojoj nestaloj osobi. To znači da zbog toga više neće morati odlaziti u policijsku postaju.

U policiji kažu da će svaku informaciju prijavljenu na portal provjeriti.

Na portalu će biti objašnjena procedura i složenost metodologije traganja za nestalim osobama.

Iz MUP-a pozivaju obitelji i prijatelje nestalih i širu zajednicu da se aktivno uključe u traganje za nestalom osobom jer su upravo oni važan izvor korisnih informacija o navikama i životnom stilu nestale osobe. Ističu i da su nestanci osoba, posebice maloljetnika i djece, posljednjih godina snažno medijski popraćeni te da je uloga medija u bržem pronalasku nestalih osoba, uz policijske mjere traganja, od ključne važnosti.

Nacionalna evidencija nestalih osoba i interaktivni portal je doprinos MUP-a u pronalasku svih nestalih osoba i nada onima koji još čekaju svoje najmilije.

Od samostalnosti Hrvatske do danas nestalima se još vodi oko 2500 osoba, ali pronađenih je tijekom tih godina mnogo više, kažu u MUP-u.

Novi policijski internetski portal www.nestali.hr bit će predstavljen sutra u 16 sati u Ravnateljstvu policije.

MUP je i do sada na svojoj internetskoj stranici (www.mup.hr) u rubrici "potrage", podrubrici "nestale osobe" objavljivao fotografije i podatke o nekim nestalim osobama. Trenutačno su na tom mjestu podaci o 82 nestale osobe.

27.09.2011. 15:53:00
http://metro-portal.hr/mup-sutra-predstavlja-portal-o-nestalim-osobama/63697/