Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2019. 10:29:00
ZGODNO

MUO pripremio Adventski program posvećen Orašaru

Uz posebno osmišljenu scenografiju i kostime iz "Orašara" priredit će se Escape Room u kojem će djeca rješavajući zadatke vezane uz balet pronalaziti put do Kraljevstva slatkiša

Bit će fora!
Bit će fora! (Arhiva)

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) pripremio je program u skladu sa središnjom ovogodišnjom temom Adventa u Zagrebu "Orašar", i u to će se blagdansko oba ponovno baviti tim najpopularnijim baletom na svijetu, za što je posebno osmišljen i dječji Escape Room.

Kako je najavljeno, s pomno odabranim predmetima iz bogatog fundusa prikazat će se najljepše scene iz baleta "Orašar", poput Badnje večeri, Klarine sobe u kojoj je usnula san o borbi Kralja miševa i Orašara, Snježnom kraljevstvu, Balu cvijeća i Kraljevstvu šećera.

Uz posebno osmišljenu scenografiju i kostime iz "Orašara" priredit će se Escape Room u kojem će djeca rješavajući zadatke vezane uz balet pronalaziti put do Kraljevstva slatkiša.

Muzej će atmosferu iz bajke oživjeti uz pomoć vrhunskih predmeta primijenjene umjetnosti iz svog bogatog fundusa - namještaja, kristalnih lustera, najfinijeg porculana, kućica za lutke, a bit će tu i velike barokne saonice.

Riječ je o predmetima koji nisu dio Stalnog postava Muzeja te je ovo jedinstvena prilika da ih se vidi tijekom Adventa, kažu iz MUO-a.

Raskošni baletni kostimi djelomično dolaze iz donacije baletnog umjetnika Jelka Yureshe koja je sada pohranjena u Muzeju te iz zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Stručna vodstva muzejskih pedagoga uvest će djecu u svijet Klare, Orašara, zločestih miševa, dobrih vojnika, Snježne šume, Kraljevstva slatkiša, te će upoznati roman E.T.A. Hoffmanna koji je poslužio kao predložak za libreto baleta Orašar, ističe se u najavi tog muzeja.

Za djecu predškolskog uzrasta koji još ne mogu u Escape Room bit će organizirane kreativne igraonice kao i kutak za čitanje slikovnica i igranje memory igrice s likovima iz baleta "Orašar".

Autorica adventskog programa Orašar Escape Room je Vesna Ledić , voditeljica projekata iz MUO u suradnji s Dječjim Escape Roomom i Krunom Josimović. Scenografiju potpisuje Irma Huić, voditeljica Tehničkog odjela MUO, a dizajn vizualnog identiteta Studio Šesnić & Turković.

Voditeljice edukativno-kreativnog programa su muzejske pedagoginje Iva Novak i Marta Kuliš Aralica.

Program će se održavati od 6. prosinca do 19. siječnja.

16.11.2019. 10:29:00
http://metro-portal.hr/muo-pripremio-adventski-program-posvecen-orasaru/121950/