Metro-portal.hr

objavljeno 06.11.2012. 19:08:00
ZABLUDE

Multivitaminima se ne možete štititi od srčanog udara

Uzimanjem multivitamina možete si napraviti veliku štetu, misleći kako je to dovoljno i ostajući pri ostalim nezdravim životnim navikama

Nepotrebne šarene pilulice
Nepotrebne šarene pilulice (Shutterstock)

Multivitamini polako izlaze iz mode, nakon što su dugo vremena vladali televizijskim reklamama i ljekarnama, a sve više ih zamjenjuje prirodno uzimanje vitamina iz zdrave hrane. 

I ovo će istraživanje vjerojatno dodati uteg na vagi onima koji razmišljaju o njihovom uzimanju, jer je na uzorku od 14.500 muškaraca praćenih duže od desetljeća pokazalo da ne umanjuju rizik od moždanog ili srčanog udara, kao što se mislilo. 

CIlj istraživanja bio je ispitati može li svakodnevno uzimanje multivitamina spriječiti razvoj određenih bolesti u odnosu na placebo, a praćene su bolesti oka, srčani i moždani udar i smanjenje kognitivnih sposobnosti. 

Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe i tijekom istraživanja jedna je grupa dobivala multivitamine, a druga placebo pilule jednakog izgleda. Na kraju istraživanja pokazalo se da su sve praćene bolesti imale podjednak broj pojavljivanja u jednoj i drugoj grupi, što je dokaz da multivitamini nemaju nikakav utjecaj na smanjenje rizika za navedene bolesti.

Kako preko polovine Amerikanaca redovito uzima multivitamine, a jedna trećina to radi svakodnevno, izgleda da bacaju novac kroz prozor. Štoviše, uzimanjem multivitamina možete si napraviti veliku štetu, misleći kako je to dovoljno i ostajući pri ostalim nezdravim životnim navikama.

06.11.2012. 19:08:00
http://metro-portal.hr/multivitaminima-se-ne-mozete-stititi-od-srcanog-udara/74714/