Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2008. 00:17:10

Mudrinić: Hrvatska ne zna gdje želi biti za pet godina

Fotografija vijesti

Hrvatska ni danas nema jasan cilj ni definiranu strategiju gdje želi biti za pet ili deset godina. Zbog toga ima poteškoća s postizanjem konkurentnosti na globalnom tržištu te bi trebala odrediti koji su nam sektori u gospodarstvu prioritet, kako bi se ulaganjima gdje god je to moguće, primjerice u cjelogodišnju turističku sezonu, rast podigao na 15 do 20 posto, kazao je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave HT-a na forumu s temom ‘Inovativnost kao pokretač nove vrijednosti, rasta i zapošljavanja’.

Na okruglom stolu u Opatiji prvoga dana WinDays konferencije sudjelovali su i Goran Radman, direktor Microsofta za regiju, Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, Nenad Bakić, direktor Grupe Selectio, Vedran Mornar, dekan FER-a, Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, Igor Lučić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku te Nenad Prelog, član UN-ovog savjeta za ICT i razvoj.

- Po inovacijskom kapacitetu Hrvatska stoji loše u odnosu na zemlje EU, trebat ćemo 25 godina gospodarskog rasta da bismo dostigli sadašnju prosječnu stopu BDP-a zemalja EU, i to uz utrostručenje vrijednosti rada u Hrvatskoj - istaknuo je Radman.

Varaždinski gradonačelnik Čehok iznio je pak pesimističnu tvrdnju da Hrvatska nepovratno gubi utrku s razvijenim zemljama jer ne ulaže dovoljno u obrazovanje, već se koncentrira na gradnju autocesta.(EPEHA) 

23.04.2008. 00:17:10
http://metro-portal.hr/mudrinic-hrvatska-ne-zna-gdje-zeli-biti-za-pet-godina/6243/