Metro-portal.hr

objavljeno 11.08.2011. 15:46:00
MATEMATIKA

Mučite se s matematikom? Možda jednostavno niste rođeni za nju

Dobro snalaženje u matematici jest nešto s čim se jednostavno ili rodite ili ne rodite, tvrde znanstvenici

Fotografija vijesti

Na pitanje koji im je najteži predmet u školi, mnogi će se školarci složiti kako je to upravo matematika, što se najbolje može vidjeti i iz kasnijeg odabira fakulteta, budući da se velika većina srednjoškolaca još uvijek odlučuje za društvene znanosti.

Ipak, ukoliko ste i vi jedni od onih kojima matematika, svom trudu, instrukcijama i vježbanju usprkos, nikada nije sjela, vrlo je moguće da ste takvi rođeni, kaže istraživanje. Dobro snalaženje u matematici jest nešto s čim se jednostavno ili rodite ili ne rodite.

Isto tako, dokazano je kako sposobnost baratanja brojevima nije vezana sa sveukupnom inteligencijom.

Prijašnja su istraživanja dokazala da je tzv. „svjesnost o brojevima" nešto urođeno svakom čovjeku. Njome se koristimo kada pokušavamo procijeniti broj slobodnih mjesta u kinu ili koliko je ljudi na koncertu.

Istraživači sa Sveučilišta u Baltimoreu došli su do ovih rezultata testirajući više od 200 četverogodišnjaka kojima su prikazali niz testova kako bi se utvrdila njihova sposobnost pamćenja boje, brojanja, računanja i jezične vještine.

Pokazalo se kako djeca koja su sveukupno najbolje napravila test istovremeno imaju i najbolje rezultate u matematici. Ovime se pokazalo kako su svjesnost o brojevima i matematička sposobnost povezane, što znači da nam je „matematička sudbina" u kasnijem životu već predodređena, puno prije nego je počnemo vježbati u školi.

Znanstvenici će pokušati saznati postoji li način da se u budućnosti istrenira dječji um kako bi ga se bolje pripremilo za uspješnije svladavanje matematičkog gradiva.

11.08.2011. 15:46:00
http://metro-portal.hr/mucite-se-s-matematikom-mozda-jednostavno-niste-rodjeni-za-nju/62175/