Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2010. 11:10:00
SNAGA SVJETLA

Muči vas zimska depresija? Postoji rješenje

Jutra su mračna i hladna, a večeri dolaze sve brže...

Simpromi uključuju letargiju, probleme s koncentracijom i bol u zglobovima
Simpromi uključuju letargiju, probleme s koncentracijom i bol u zglobovima (Shutterstock)

Nije ni čudo da se mnogi osjećaju depresivno kada nam je prirodno svjetlo dostupno svega par sati dnevno. Zapravo, sve više ljudi u svijetu pati od simptoma tzv. sezonskog afektivnog poremećaja, ili popularno "zimske depresije", koji uključuje depresiju, letargiju, probleme s koncentracijom, nesanicu, pa čak i bol u zglobovima, kao rezultat promjene godišnjih doba i vremenskih uvjeta.

Stručnjaci smatraju da se zbog simptoma sličnih drugim bolestima često postavlja kriva dijagnoza. "Svjetlo ima mnoge psihološke efekte na tijelo. Stanice u očima ga registriraju, pa mozak prepoznaje kada je dan, a kada noć. Ovo potiče oslobađanje određenih hormona koji reguliraju glad i probavu, rast, raspoloženje, energiju", objašnjava neuroznanstvenik, profesor Russel Foster sa Sveučilišta Oxford.

Mrak potiče povećanje proizvodnje hormona melatonina, koji nam pomaže da zaspemo. Također dolazi do redukcije serotonina, koji nas drži budnima i podiže raspoloženje, a regulira i probavu. Svjetlo pak potiče oslobađanje kortizola koji nam pomaže da se probudimo. "Ako idete na posao po mraku, cijeli dan provodite u zatvorenom prostoru pod umjetnim svjetlom, te se vraćate u mrak, vaš unutarnji sat se ne može s ničim povezati i dnevni bioritam je narušen", dodaje profesor Foster koji preporuča izlaganje najmanje 2 sata dnevno prirodnom svjetlu, pa čak i ako treba putem velikog prozora.

Preporuča se i izlaganje tzv. "svjetlosnoj kutiji", koja se može ugraditi u prostoriju, te koristiti po potrebi. "Svjetlosne kutije su medicinska pomagala. Prirodno svjetlo se sastoji od spektra boja, od crvene do plave, premda ga percipiramo kao bijelo. Normalne žarulje emitiraju uzak spektar žutog svjetla, za razliku od svjetlosnih kutija koje su spektrom slične prirodnom svjetlu", navodi Jill Laughlin, stručnjak za terapiju svjetlom.

Ovisno o veličini kutije, i udaljenosti na kojoj se nalaze, pacijenti trebaju se trebaju izlagati 30 do 90 minuta dnevno. Teorija je da se prevari hormonalni sustav kako je riječ o prirodnom svjetlu.


22.11.2010. 11:10:00
http://metro-portal.hr/muci-vas-zimska-depresija-postoji-rijesenje/51561/