Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2011. 21:59:54
SMRTNA KAZNA?

Mubarak na sudu za ubojstva s predumišljajem

U egipatskoj revoluciji stradalo je 846 osoba za čiju će se smrt suditi Mubaraku i njegovim sinovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)

Egipatsko državno odvjetništvo objavilo je da će se bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku i dvojici sinova suditi za ubojstva prosvjednika tijekom narodne pobune u siječnju i veljači, a za takve optužbe prijeti mu i smrtna kazna, prenosi Hina. 

Bivši predsjednik u pritvoru je u bolnici u ljetovalištu Šarm el-Šeik, a njegovi sinovi Ala i Gamal pritvoreni su u zatvoru u Kairu. Prema službenim podacima 846 osoba ubijeno je tijekom pobune kojom je Mubarak svrgnut 11. veljače. Službena egipatska agencija Mena prenijela je da će se Mubaraku i njegovim sinovima te poslovnom čovjeku Huseinu Salemu, koji je u bijegu, suditi pred kaznenim sudom.

Optužnica svu četvoricu tereti za "ubojstvo s predumišljajem" jer su "planirali ubojstvo pojedinih sudionika mirnih prosvjeda revolucije od 25. siječnja" te zbog toga jer su dužnost zlorabili za osobno bogaćenje.

Egipat je najmnogoljudnija arapska država i pobuna se iz te zemlje proširila arapskim svijetom te analitičari drže da bi, bude li Mubarak osuđen na smrt, drugi arapski vladari, mogli odustati od ostavke. Moubarak (83), je svrgnut 11. veljače, a 13. veljače smješten je u pritvor u međunarodnu bolnicu u Šarm el Šeiku pošto je tijekom ispitivanja doživio srčani udar. Stručnjaci trebaju ocijeniti je li sposoban za suđenje.

Neovisni tjednik Al-Šoruk nedavno je objavio da Mubarak priprema pismo isprike Egipćanima te da je spreman svoju imovinu predati državi u zamjenu za amnestiju. To je razbjesnilo brojne Egipćane te su u petak zbog toga ponovo prosvjedovali na trgu Tahrir.

Mubarakova supruga Suzanne puštena je iz pritvora pošto je svoju imovinu predala državi.

24.05.2011. 21:59:54
http://metro-portal.hr/mubarak-na-sudu-za-ubojstva-predumisljajem/59233/