Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2011. 15:37:00
TRI DESETLJEĆA GLAZBENE TELEVIZIJE

MTV danas napunio 30 godina

Prvi video spot koji je emitiran bila je pjesma grupe The Buggles "Video Killed A Radio Star", a program je završen pjesmom "Carouselambra" Led Zeppelina.

MTV polako gubi pozicije

U ponoć 1. kolovoza 1981. godine sa radom je počela televizija koja će u narednih 30 godina postati jedan od najpopularnijih glazbenih brendova na svijetu, Music Televsion, kasnije samo MTV. Prvi video spot koji je emitiran bila je pjesma grupe The Buggles "Video Killed A Radio Star", a program je završen pjesmom "Carouselambra" Led Zeppelina.

MTV se kroz 30 godina svoga postojanja može pohvaliti brojnim premijerama i kontroverznim spotovima, poput „Thrillera" Michaela Jacskona te Maddoninog iznimno kontroverznog spota za pjesmu „Like a Virgin".

Europa je svoju prvu verziju MTV-a dobila točno 6 godina kasnije, kada u Amsterdamu 1.kolovoza 1987. starta MTV Europe, pjesmom „Money for Nothing" tada popularnih Dire Straitsa.

Od rujna 2005. godine države bivše Jugoslavije imaju i svoju regionalnu verziju MTV Adria, a 1. lipnja starta i MTV Hrvatska.

Iako se s godinama gotovo potpuno odvojio od svoje nekadašnje glavne programske svrhe, puštanja glazbe, kroz svoje specijalizirane kanale MTV Networks International i danas predstavlja jednu od najvažnijih globalnih i lokalnih glazbenih TV postaja, koja daje prostor kako svjetskim zvijezdama i hitovima, tako i mladim, još neafirmiranim bendovima.

01.08.2011. 15:37:00
http://metro-portal.hr/mtv-danas-napunio-30-godina/61875/