Mrzite mlaku kavu? Krivite svoje pretke koji nisu imali hladnjake
Većina ljudi obožava vruću kavu ili onu ledenu varijantu za vrijeme ljetnih mjeseci, dok je mlaka kava gotovo svima užasna. Zašto je tomu tako?
Ukoliko ste i sami jedni od onih smrtnika koji ne mogu zamisliti otvaranje očiju ujutro bez šalice ili dvije jake kave, znajte da u tome nipošto niste jedini, budući da tri četvrtine odraslih ljudi u zapadnim zemljama redovito konzumiraju ovaj omiljeni napitak.
Uživate li svakodnevno u kavi, vrlo je vjerojatno da ju pijete vruću ili toplu, dok za vrijeme vrućih ljetnih dana uživate u onoj ledenoj varijanti. S druge strane, pomisao na mlaku kavu sobne temperature većini je kavopija užasna. Zašto je tomu tako? Kako je moguće da su nam u ovom slučaju ekstremi prihvatljivi, a zlatna sredina ne valja?
Biolozi su tek odnedavno počeli shvaćati način na koji temperatura hrane ili tekućine utječe na njihov okus, ali do sada nije provedeno niti jedno istraživanje koje se fokusiralo isključivo na kavu. Ipak, postoje tri glavne teorije.
Prva od njih tvrdi da nam mlaka kava ne paše zbog toga što naši preci nisu imali hladnjake. Zvuči pomalo čudno, ali dopustite da vam objasnimo.
Istraživanja su pokazala kako su receptori u jeziku najosjetljiviji na hranu između 20 i 35 stupnjeva celzijusevih. Hrane koja je znatno hladnija ili toplija od te temperature naši okusni receptori uglavnom ne mogu registrirati u punom intenzitetu. Upravo nam se zbog toga vruća ili hladna kava čine manje gorkima, budući da naša osjetila ne mogu u punoj mjeri okusiti molekule gorčine.
Kakve to veze ima sa špiljskim ljudima? Radi se o tome da su naša osjetila posljedica dugog evolucijskog procesa te su prilagođena temperaturama kojima su naši preci najčešće bili izloženi. Budući da su hranu jeli sirovu te da nisu imali hladnjake, upravo je ona najčešće bila između 20 i 35 stupnjeva, zbog čega nam je i osjetilo okusa evolucijski tu najbolje.
Druga teorija ide u smjeru utjecaja mirisa kave. Neki znanstvenici smatraju kako je miris puno važniji od samog okusa kave za ukupni dojam, zbog čega nam i vrlo gorka kava, poput espressa, redovito ima sjajan okus dok je vruća. Budući da vruća kava oslobađa više aromatičnih molekula od one na sobnoj temperaturi, ima i veću šansu da nam bude ukusna.
Treća teorija tvrdi kako bi nas vrućina kave mogla omesti u potpunom doživljaju njenog snažnog okusa. Vrlo jednostavno rečeno, ukoliko pijete vrlo vruću ili hladnu kavu, vaš mozak će se gotovo potpuno fokusirati na njenu temperaturu, zanemarujući gorčinu.
Unatoč tomu što se znanstvenici među sobom još ne uspijevaju dogovoriti o razlozima, jedno je sigurno - želite li da vam dan počne šalicom ukusne kave, nipošto ju nemojte piti mlaku.