Metro-portal.hr

objavljeno 04.04.2012. 13:47:11
PORUKA MINISTRA RADA

Mrsić: Novaca za ovogodišnje mirovine ima dovoljno

Mirando Mrsić, ministar rada, izjavio je da iako je mirovinski sustav prenapregnut, država ima dovoljno novaca za financiranje penzija

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas u Osijeku kako je mirovinski sustav prenapregnut, ali će se, unatoč tome, ove godine mirovine uredno isplaćivati, a novca za financiranje mirovina ima dovoljno, javlja Hina.

Na sastanku s osječkim gradonačelnikom Krešimirom Bubalom i članovima gradske uprave Mrsić je izvijestio kako je danas započela isplata mirovina putem pošte, sutra će krenuti putem banaka, pa će umirovljenici mirovine dobiti prije Uskrsa.

Dodao je kako Vlada smatra da mirovinski sustav treba ostati ovakav, ali da treba razmotriti koje njegove dijelove treba osnažiti, pa se potkraj travnja očekuje organiziranje konferencije na koju će biti pozvani svi partneri zainteresirani za raspravu o budućnosti mirovinskoga sustava.

Podsjetivši kako je Vlada unatoč smanjivanju proračuna povećala sredstva za mjere aktivne politike zapošljavanja, ministar Mrsić upozorio je kako takve mjere, poput javnih redova, ne mogu zaustaviti nezaposlenost, već to može jedino otvaranje novih radnih mjesta.

Najavio je kako će ministarstvo pokrenuti i dodatne mjere, među kojima su dvogodišnje oslobađanje poslodavaca od doprinosa na plaće, za sve koje zaposle osobe s evidencije Zavoda za zapošljavanje, koji nikada nije bio zaposlen, ili je bio nezaposlen dulje od dvije godine te nadoknada doprinosa obrtnicima koji zaposle novoga djelatnika sa Zavoda za zapošljavanje.

Izvijestio je kako će nam ulaskom u EU biti na raspolaganju 73 milijuna eura europskog socijalnog fonda, a u tzv. projektnom razdoblju koje počinje 2014. godine, raspoloživa sredstva u tome fondu iznosit će oko 4 milijarde eura, te pozvao na osposobljavanje kadrova, koji će moći izrađivati kvalitetne projekte za privlačenje tih sredstava.

Čelnici osječke gradske uprave izvijestili su o izgradnji gospodarskih i industrijskih zona, projektu tvornice etanola, gdje se očekuje zatvaranje financijske konstrukcije, a gradonačelnik Bubalo kazao je kako bi nastavak izgradnje mosta na prometnom 5C koridoru, znatno pomogao oporavku građevinarstva.

Na novinarski upit kako će se riješiti eventualne zlouporabe poticajnih mjera za zapošljavanje, od strane poslodavaca ministar Mrsić kazao je kako su zaštitni mehanizmi već ugrađeni u mjere aktivne politike zapošljavanja, da se poduzetnike kontrolira putem Porezne uprave i Zavoda za mirovinsko osiguranje i ako se otkrije zlouporaba poduzetnik će morati sredstva vratiti u proračun.

Ministar Mrsić sastao se i s čelnicima Osječko-baranjske županije, a župan Vladimir Šišljagić izvijestio je kako je Županija, po broju nezaposlenih osoba na trećem mjestu u Hrvatskoj s više od 36.000 nezaposlenih, ocijenivši kako bi ta brojka vjerovatno bila i veća da nije bilo dosadašnjih ulaganja u razvoj gospodarskih i poduzetničkih zona.

Ministar Mrsić danas će obići i osječke ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje.

04.04.2012. 13:47:11
http://metro-portal.hr/mrsic-novaca-za-ovogodisnje-mirovine-ima-dovoljno/69750/