Metro-portal.hr

objavljeno 20.08.2012. 23:00:00
STIL HRANJENJA

Mršavljenje će biti užitak uz intuitivnu prehranu

Slobodno možete jesti što želite, ali i ono što trebati, a na prvi znak sitosti prestanite

Prestanite tek kad vam tijelo kaže da ste siti
Prestanite tek kad vam tijelo kaže da ste siti (Shutterstock)

Tijelo vam sigurno neće biti zahvalno na svim onim dijetama na koje ste ga stavili. I dok možda uspijete kilograme staviti pod kontrolu na neko vrijeme, oni se najčešće vraćaju. Druga je mogućnost da se možete cijeli život odricati i zadržati željenu težinu, ali onda ćete izbaciti užitak iz jela. Na svu sreću, stigao je nov način prehrane pomoću kojeg zadržavate težinu koju želite i jedete što želite, a zove se intuitivna prehrana.

Geneen Roth, autorica knjige o nutricionizmu, pronašla je jako dobar način da pokaže kako je njena intuitivna prehrana pravi izbor. Ona je dva tjedna jela samo čokoladne kolačiće i nije dobila niti jedan jedini kilogram. Zapravo, kad je prestala sa dijetama skinula je 18 kilograma, a tu liniju je održavala više od 20 godina.

Potaknuta nizom neuspješnih dijeta, Geneen je odlučila prestati manipulirati svojim tijelom te ga početi slušati i pustiti da prirodni signali odluče kad treba prestati s jelom. Ta mala promjena pristupa dovela je do intuitivne prehrane.

Što je intuitivna prehrana?

To je stil jedenja koji se suprostavlja dijetama i raznim učenjima koja forsiraju hranu ili izgladnjivanje, a jedino kome treba vjerovati je vlastito tijelo.

Slobodno možete jesti što želite, ali i ono što trebate, a na prvi znak sitosti prestanite. Najbolji dio ovoga je što jedete kad god poželite, a trik je prepoznati kada stvarno želite jesti.

Ovdje nije riječ o prežderavanju. Kad počnete obraćati pažnju na svoje tjelesne signale shvatit ćete da vam prejedanje ili jedenje slatkiša izazivaju umor i želučane probleme, a s druge strane primjetit ćete da vam domaća salata sa maslinovim uljem ili neko slično jelo daje snagu. To znači da vi možete jesti slatkiše jer oni nisu 'loša', ili 'zabranjena' hrana, ali ćete shvatiti da se zbog prejedanja slatkišima osjećate loše.

Zato odbacite etikete poput 'dobra' ili 'loša' hrana već se fokusirajte na ono što jedete i što vaše tijelo kaže na to.

Dva koraka za intuitivno jedenje:

1.  Jedite bez ometanja

Dok jedete, sjedite, ali nemojte gledati TV, biti za računalom ili čitati knjigu, a na početku nemojte imati ni ozbiljnije razgovore. Fokusirajte se na hranu koju jedete i pratite reakcije svog tijela. Usredotočite se na miris, okus i kako se osjećate dok jedete.

2. Jedite samo ako ste gladni i zaustavite se na prvi znak sitosti.

Čim osjetite da ste pojeli dovoljno, ne previše već dovoljno, stanite sa jelom.

Pratite Metro portal na Facebooku i Twitteru.

20.08.2012. 23:00:00
http://metro-portal.hr/mrsavljenje-ce-biti-uzitak-uz-intuitivnu-prehranu/73408/