Metro-portal.hr

objavljeno 22.07.2011. 13:35:00
GORE DOLJE

Mršavite penjanjem po umjetnoj stijeni ili zidu

Penjanje je oblik vježbanja koji postaje sve popularniji među ženama

Penjanje po umjetnoj stijeni
Penjanje po umjetnoj stijeni (Deviantart)

Želite smršavjeti i biti u formi? Iskušajte ekstremno penjanje po umjetnoj stijeni ili zidu. Ta vam aktivnost neće dati nevjerojatne bilderske mišiće, ali ćete uz nju jačati kosti i eventualno spriječiti probleme s koljenima. Sve što vam je potrebno je fitnes centar u kojemu nude ovu uslugu ili poseban centar za penjanje na otvorenom (ili pak dosta prostora u vašoj kući). O čemu se radi?

Penjanje je oblik vježbanja koji postaje sve popularniji među ženama. Pored mršavljenja i dolaska u formu, penjanjem se jačaju kosti koljena, toniraju se listovi i bedreni mišići. Zareen Watson, poznata trenerica brojnih Bollywoodskih zvijezda, često izjavljuje u medijima da je ovo sjajan način vježbanja jer se njime ipak jačaju mišići, a raznolikost same aktivnosti osigurava prvo to da vam neće biti dosadno, drugo, da možete izvoditi i vježbe istezanja dok još stojite na tlu. Zidovi u teretanama obično dolaze u kombinaciji s raznim prečkama, rastezljivim gumama i izbočinama zbog čega predstavljaju vrlo heterogen dio vježbačke opreme. Umjene stijene obično imaju vrlo male dijelove za koje se možete hvatati prilikom penjanja. Zidove ili umjetne stijene je moguće instalirati i u vlastitoj kući ako imate dovoljno prostora.

Zdravstvene prednosti

Simulacija penjanja i samo penjanje zaista jačaju donji dio tijela, a zid/stijena za penjanje se savršeno uklapa u čitavu priču. Puno je tu koristi - dovodite se u opće dobru formu, poboljšavate izdržljivost i koncentraciju, jačate kosti, trošite kalorije (naročito žene), koristite puno mišića s posebnoim naglaskom na stražnjicu i noge. Dok se podižete naprežete i trbušne mišiće, dakle vježbate i njih. Trbuh je mjesto s kojega je najteže  ukloniti masne naslage. Penjanje je idealno za ljude koji dugo rade ili dugo vremena provode ispred računala u sjedećem položaju. Penjanje je dobro za kralježnicu i leđne mišiće. Ono je preporučljivo ženama od 16 godina starosti nadalje, ali prije svega važno je konzultirati se s obiteljskim liječnikom. 

22.07.2011. 13:35:00
http://metro-portal.hr/mrsavite-penjanjem-po-umjetnoj-stijeni-ili-zidu/61552/