Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2011. 12:07:00
SPOLNE RAZLIKE

Mršave li muškarci drugačije od žena

Odgovor je potvrdan, a zašto je takav saznajte u tekstu koji slijedi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

U utrci gubljenja kilograma ne postoje dva čovjeka koja imaju identične šanse za identičan uspjeh. Netko ima lud metabolizam i stoga nema problema s viškom masnoća, drugi pak mora pronaći motivaciju da se počne kretati i vježbati kako bi smršavio i sačuvao zdravlje. Međutim, razlike postaju još drastičnije kad se u obzir uzme spol. Je li mršavljenje zaista drugačije kod žena u odnosu na muškarce? Odgovor je potvrdan, a evo i zašto:

Muškarci imaju mišiće. Žene imaju masnoću. Krenimo s tehnikalijama: zahvaljujući testosteronu i općenito sklonosti dizanju utega, muškarci lakše izgrađuju mišićno tkivo. To pak jačem spolu ubrzava metabolizam jer mišići troše kalorije i stvaraju više energije i to puno učinkovitije nego je slučaj kod žena. Žene su, s druge strane, prirodno sklonije nakupljanju masnoće kako bi lakše podnijele trudnoću. Kako stare, i muškarci i žene podjednako se debljaju. Drugim riječima, muškarcima je lakše održavati liniju u mladosti nego u zrelijim godinama u kojima se susreću sa sličnim problemima vezanim za debljinu kao i žene.

Muškarci se manje nadimaju, imaju manje masnoće i manje zadržavaju vodu. Zadržavanje vode je prokletstvo svi žena. Muškarci začudo nemaju ovaj problem. Ne samo da njihova tijela spremaju manje masnoće nego tijela žena već se oni ne moraju brinuti ni zbog nadutog trbuha i oteklih zglobova i stopala. Ova je razlika rezultat gubitka masnoće, a ne gubitka kilograma jer su te dvije stvari (kako smo već pisali) sasvim različite. Eto zašto muškarci brže i lakše smršave od žena. Sretnici!

Muškarci više rade, a manje pričaju. Možda vam zvuči seksistički, ali napravite mali test - obratite pozornost na to koliko žene često pričaju o mršavljenu, a koliko muškarci. Uvjerit ćete se da je odgovor žene. Muškarci su izgleda po prirodi orijentirani k ostvarivanju ciljeva pa o tome manje pričaju, a više se trude. Oni se ne okupljaju na kavi kako bi pričali o svojim planovima mršavljenja i dijetama već odu u teretanu i vježbaju. Ipak, činjenica da žene stalno pričaju o mršavljenju i dijetama sugerira da je njihova motivacija veća i da ju je lakše održati jer čitava stvar vezana za gubljenje kilograma postaje dio njihova svakodnevnog svijeta.

Muškarce se potiče da vode sjedeći način života. Društvo nam sugerira da muškarci trebaju biti izvan kuhinje, škola, trgovina, izvan kućanstva jer su to „ženske sfere". Tada dodajte igraće konzole, nogomet, pivo, brzu hranu i trosjede i dobit ćete čovjeka kojemu je presuđeno da se udeblja i naruši zdravlje. Sat vremena malo žešćeg treninga u teretani svakoga dana neutralizirat će te učinke, ali što je s onima koji se ne usuđuju napustiti svoj brlog? Logično, nema im spasa, ako ne prekinu takav način življenja.

Može li muškarac uopće biti na dijeti? Kad dublje uđemo u razlike u gubljenju kilograma kad su u pitanju oba spola dolazimo do specifičnih opservacija - žene mogu biti poprilično naporne i stalno nešto prigovarati oko toga što jedu samo salate, piju niskokalorična pića i konzumiraju samo voće umjesto klasičnog deserta. A muškarci? Muškarci moraju jesti sve. Sjetit ćete se brojnih reklama u kojima muškarac barata roštiljem i mesom, a žena je oko povrća (iako to ne moraju biti glavne teme reklama). Čini se da je u kolektivnoj svijesti i općenito omiljenom hobiju društva - stereotipizaciji - muškarac taj koji ne treba jesti salatu već masni odrezak. Pa opet, čini se da žene imaju više problema s kilogramima.

I muškarci se moraju dovesti u formu. Dani debelih muškaraca sa zgodnim ženama polako postaju stvar prošlosti. Muškarci su sve više uključeni u priče o fitnesu, formi, izgledu i zdravom životu. Naprosto su šokantne brojke o tome koliko muškaraca boluje od dijabetesa, srčanih problema i drugih nedaća koje su izravan rezultat nezdravog života i prehrane. Zato ne čudi da je gubitak kilograma postala važna stvar među pripadnicima jačeg spola.

Kako muškarac može smršavjeti? Testosteron, mišićna građa, manje masnih naslaga, nezadržavanje vode, brz metabolizam - iako su ovo muškarčeve prednosti u odnosu na žene, strategije gubitka kilograma ostaju iste i za njih i za žene. Potrebno je pravilno jesti, vježbati i kretati se i to sve dugoročno. Obavezno doručkujte, pijte dovoljno vode, vježbajte - bili vi muškarac ili žena. 

12.05.2011. 12:07:00
http://metro-portal.hr/mrsave-li-muskarci-drugacije-od-zena/58756/