Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2010. 08:50:00
SLIKE IZ DJETINJSTVA

Mršave djevojčice prije će dobiti rak dojke u kasnijoj dobi nego krupnije

Faktor rizika od dobivanja te opake bolesti veći je kod žena koje su u sedmoj godini života bile previše mršave

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Mršavice su izložene većem riziku od dobivanja raka dojke u kasnijoj životnoj dobi od ostalih žena. Djevojčice koje u sedmoj godini imaju premalo kilograma u usporedbi s vršnjakinjama prije će dobiti tu opaku bolest kad odrastu od djevojčica i konačno žena koje su malo krupnije građe. Barem su u to uvjereni stručnjaci sa Instituta Karolinska iz Stockholma.

Malo krupnije djevojčice imaju veće izglede da izbjegnu specifične i agresivne tipove raka koje je teško tretirati. Koliko god zvučalo neobično, istraživanje švedskih stručnjaka bi moglo potaknuti uvođenje pregledavanja fotografija iz djetinjstva kao dodatnog faktora u procjenjivanju rizika od raka dojke. Kako se navodi u časopisu Breast Cancer Research, u istraživanju je sudjelovalo 6,000 žena iz Švedske od kojih su polovica bile žene s rakom dojke - one su podijeljene u tri skupine, ovisno o tjelesnoj građi iz sedme godine života - mršave, normalne, krupne. Pritom su od velike pomoći bile fotografije iz djetinjstva kao i sjećanja žena.

Nakon detaljne analize, stručnjaci su primijetili da su žene koje su bile krupnije kao djevojčice, prilikom stupanja u fazu menopauze imale manje šanse za dobivanje raka dojke. No kome vjerovati? Prijašnja istraživanja su pokazala upravo suprotno - da su krupnije žene sklonije dobivanju te bolesti te da imaju veću stopu smrtnosti kad je rak u pitanju.

Usto, znanstvenicima još uvijek nije jasno zašto djevojčice mršavice kasnije u zreloj dobi lakše obolijevaju. Ipak, uvjereni su da je ovo istraživanje relevantno te da će njegovi rezultati imati važne implikacije u kontekstu prevencije bolesti. Voditeljica istraživanja Jingmei Li kaže da mehanizmi koji štite krupnije djevojčice, odnosno žene u kasnijoj dobi ostaju nepoznanica. Rak dojke je jedna od najčešćih bolesti koje pogađaju žene. Jedna od devet žena će u jednom trenutku u životu otkriti da ga ima.

15.04.2010. 08:50:00
http://metro-portal.hr/mrsave-djevojcice-prije-ce-dobiti-rak-dojke-u-kasnijoj-dobi-nego-krupnije/37885/